maandag 11 juni 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (101)Voorkom de bijziendheidsepidemie
Het nieuws dat een kwart van de 13-jarigen bijziend is, is niet zo heel erg vreemd in mijn ogen, die gelukkig nog aardig goed zijn. Vroeger bij mij op de lagere school, waren er maar een paar kinderen met een bril. Je had toen van die jampotglaasjes zoals wij dat als kind noemden. Het zag er werkelijk niet uit.
Al jaren wordt er gewaarschuwd dat lang op een beeldscherm kijken schadelijk is voor kinderogen. Wat doen de kinderen tegenwoordig?
Juist, veel met de telefoon spelletjes spelen en gamen op te korte afstand met een PlayStation voor de t.v. Buiten spelen hebben veel kinderen tegenwoordig niet meer van gehoord. Ziet u ze buiten tijdens een wandeling? Het valt gewoon op. Ouders werken, kinderen gaan naar de B.S.O. en als ze thuiskomen zijn de ouders opgebrand en de kinderen moeten zich dan rustig houden, vooral geen lawaai. 
Ga maar even met de telefoon of voor de t.v. Een zoet kind, alleen de ogen worden er echter minder door volgens onderzoek van het Erasmus MC. Zij leggen een relatie met het feit dat kinderen steeds minder buiten spelen en meer binnen bezig zijn met telefoons, tablets of televisie. Hierbij gaat het oog zich scherp stellen op één punt, maar ziet het eromheen wazige randen. Na een half uur gaat je oog ook scherp proberen te stellen op die wazige randen. Je oog wil meer zien en past zijn vorm daarom aan. Hierdoor gaan de ogen zich in permanent in de lees stand zetten en zien ze dus op den duur minder van veraf. Ook daglicht speelt een rol. Hoe meer kinderen buiten komen, hoe kleiner de kans op bijziendheid. Natuurlijk kan erfelijkheid bij kinderen ook een rol spelen.

Gelukkig speelt de opticien hier handig op in, anders waren er nu heel veel kinderen met jampotglaasjes. Nee, de nieuwe uitgebreide jeugdcollectie brillen is hip en kleurrijk. Daar mag je als kind dan wel weer dankbaar voor zijn. Daarbij hoop ik dat als de kinderen wel meer naar buiten gaan om te spelen, zoals wij dat vroeger deden, ze dan een hippe zonnebril op zetten om hun ogen tegen het felle licht te beschermen. 82% van de kinderen dragen op een zonnige dag meestal géén zonnebril. Kinderogen zijn nu eenmaal extra kwetsbaar! Zeker in de zomermaanden is tussen 11 uur ’s morgens en 15 uur ’s middags goede oogbescherming belangrijk. De pupillen van kinderen zijn dan groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment waardoor kinderogen extra kwetsbaar zijn voor Uv-straling. 

En vanwege het feit dat er inmiddels heel veel kinderen een bril dragen, kan een hippe zonnebril er ook nog wel bij. Tijdens zo’n interessante actie bij de opticien is dat vast geen probleem, daar wordt het assortiment kinderbrillen toch steeds groter. Keuze zat om te combineren.
Nu we dit allemaal weten kunnen de kinderen lekker naar buiten om te spelen, vele malen gezonder dan al dat getuur op die beeldschermen.

Is jouw kind (met of zonder bril) een binnen of buitenkind?
2018©Vlindertje73

Geen opmerkingen: