maandag 4 juni 2018

MAANDAGOCHTEND (364)'De gemeente Groningen laat onderzoek uitvoeren naar vraag en aanbod van de detailhandel en naar de ontwikkelingsmogelijkheden van beide winkelgebieden in Beijum.'

Onderstaand (beetje geknipt en geplakte) schrijfsel van de gemeente Groningen werd afgelopen weekend door een ondernemer rond Plein Oost aan de Beijumblogger overhandigd. Met de niets verhullende opmerking: "Ze zijn helemaal gek geworden."

Of het schrijfsel ook rond Winkelcentrum Beijum op west is verspreid, zou ondergetekende niet weten. Waarschijnlijk niet, het winkelcentrum daar loopt als een tierelier. Het gaat hoofdzakelijk om zorgenkindje Oost.

Zie beneden. Je kunt er een punthoofd van krijgen. Zijn ze inderdaad gek geworden bij de gemeente zoals de ondernemer verkondigde?

Tot een jaar of tien geleden liep er een busbaan rond Plein Oost. Toch wel zo handig als je klanten naar winkels wil krijgen om er vervoer naar toe te bewerkstelligen.
De busbaan verdween.
O.a.slagerij Knot legde het loodje. Weg waren de in- en uitstappende buspassagiers die even wat aan vleeswaren kwamen kopen in de winkel.

In 2012 werd een plan gelanceerd om het plein op te leuken.
Een jaar later zijn de waterfonteintjes er aangebracht.

Heel leuk en gezellig, en de kinderen genieten ervan met warm weer...maar-het-trekt-geen-ondernemers!!


Het is om simpel van te worden, eerst wordt het hele ondernemersklimaat rond Plein oost om zeep gebracht, vervolgens wordt een duur onderzoeksbureau ingehuurd die onderzoek gaat doen naar vraag en aanbod van de detailhandel en naar de ontwikkelingsmogelijkheden in beide winkelgebieden.

Het staat er echt, beste tekentafel-ambtenaren van de Gemeente Groningen, er zijn geen twee winkelgebieden in Beijum. Er is maar één gebied, en dat is Winkelcentrum Beijum. Op Oost heb je nu Dienstencentrum Oost. Een Aldi, een kringloopwinkel en een dappere bloemenverkoopster maakt geen winkelgebied.

En die ondernemers komen niet terug want de panden worden beheert door eettentjes (bezorgen, halen of ter plekke opeten) die pas in de middag open gaan.

Schei uit met dit wanbeleid, het slaat nergens op. In 2011 werd de Claremaheerd opgeknapt;
Praten over Plein Oost, zie hier, 2009, workshops over Plein Fijn, 2010,  ongeveer om de vijf jaar wordt er weer een plan uit de hoge hoed getoverd.

Zoals nu, zie epistel beneden.

Ok, Innersdijk wordt herbouwd, dat zal reuring gaan geven op en rond Plein Oost als alles open is gegaan en weer in bedrijf is.
Maar het ondernemersklimaat is er de nek om gedraaid. Stop vooral met dit onderzoek, zeur Beijumers niet langer aan de kop wat betreft dit onderwerp.

Aldus een gratis advies van de Beijumblogger.

Een prettige week toegewenst.
(Ondernemers rond Plein Oost krijgen vaker een brief)

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Graag de ALDI op Beijum-Oost handhaven; is voor de arme kant van de wijk de boodschappenwinkel die wel past bij de klant. Dus geen Spar buurtwinkel of Laurus Konmar, veel te duur voor de 7.000 arme Beijumers. En waar blijven de rest van de voorzieningen op Voorzieningen en diensten plein Oost, zoals beloofd?

Anoniem zei

Het mag op West dan lopen als een tierelier.

De veelzijdige Blokker, de rustige, overzichtelijke en veelzijdige Kamst en de PC zaak worden zeer gemist.

De lege panden zijn een doorn in het oog, de LIDL is te klein en AH te groot.
Hoelang kan Meins het zo nog volhouden.

De promenade van West is een chaos van reclame borden en obstakels.
En de zo toegejuichte zitjes in de lege panden of een 2e hands voedselshop, een wassen neus!

En de aan- en afvoer met grote vrachtwagens en het daarmee gepaard gaande verkeerschaos en gevaar een grote ergernis en een dagelijkse blijk van een mislukte transformatie.


Anoniem zei

Lekker positief stukje weer. Altijd gemakkelijk om kritiek op gemeente te geven. Dat winkels in Oost niet levensvatbaar zijn ligt aan de Beijumers zelf (marktwerking heet dat) en niet in de eerste plaats aan gemeente of het verdwijnen van de busbaan (bus stopt nog steeds vlakbij).

Anoniem zei

om de bus weer terug te krijgen in Oost heb ik wel een idee.
Als de bus achter winkelcentrum oost langs is geweest gaat hij naar de Wibena rotonde. en wacht daar doelloos. in plaats van naar de rotonde te gaan doorrijden op de Emingaheerd en dan rechtsaf de Claremaheerd in richting winkelcentrum en dan weer linksaf richting de nieuwe Innersdijk, maak daar dan een wacht halte vervolgens rijd de bus verder richting de Bentismaheerd. aldaar linksaf en dan weer linksaf de Emingaheerd op en dan pas naar de Wibena rotonde vanwaar hij zijn normale route weer vervolgd.
Een andere optie is dat er een keerlus voor de bus bij de Innersdijk komt en dan weer terug gaat naar de Claremaheerd.

Anoniem zei

Ik ben 2x bij de Aldi geweest en krijg op dat winkel centrum een benauwd gevoel. Het is totaal niet uitnodigend het voelt een beetje zoals vroeger de Bijlmer was.