woensdag 9 november 2011

WEER OP DE SCHOP

Op de linker foto ziet u de vervoltooiing van de parkeerplaatsen richting Plein Oost. De foto is eind 2007, begin 2008 gemaakt. De Claremaheerd was op de schop geweest. Dit moest het zijn voor de Beijumers, de busbaan was een jaar hiervoor opgedoekt, en Plein Oost zou een prachtig plein zijn en worden voor alle Beijumers. 
Deze laatste werkzaamheden aan de hoofdingang naar ons aller wijkhuiskamer, zie nogmaals de foto, moest een kroon worden op het nieuwste paradepaardje van Beijum: een voor miljoenen euro's omgetoverd plein. Je vraagt je sindsdien echt af waar het verstand is gebleven van de mensen die van achter hun tekentafel meenden een plein voor de Beijumers te maken 'waar iedereen blij mee zou zijn.' Na de tekentafelactie van een paar gemeentelijke fanatiekelingen, en na de realisatie van die plannen gingen binnen no-time enkele middenstanders op Plein Oost failliet. Niet omdat Beijumers het wilden, maar van gemeentewegen moest en zou de busbaan weg. Die ging dan ook weg, maar de klandizie ging mee. De samenscholingen van met name Antillianen op het plein, iets wat door velen als bedreigend en intimiderend werd ervaren, nam na realisatie van het nieuwe plein af. Of het daadwerkelijk met het nieuwe plein te maken heeft gehad is de vraag, immers een nieuwe Ambiënte en een gerichte aanpak van politie en welzijnsinstellingen hadden al tot afname van de overlast geleid. Nadat het plein en dit stuk Claremaheerd klaar waren ontstond een nieuw probleem. Ik heb nog nooit een Beijumer meegemaakt die trots was op 'het ontzettende mooie en nieuwe plein', maar veel erger nog: er ging amper een hond naar toe. Wat een doodsheid, wat een leegte, en, nou ja,...wat een geldverspilling.

Het is begin november 2011, ongeveer vier jaar na het nemen van de linker foto. Plein Oost en de Claremaheerd liggen al die vier jaar half in coma, pogingen om de patiënt tot leven te wekken liepen steevast op niets uit. Afgelopen voorjaar bracht minder dan 1% van de mensen in de wijk een stem uit op een favoriete veranderingsplan. Op de rechter foto, gistermiddag genomen, ziet u een paar EHBO-ers verwoedde pogingen ondernemen om de patiënt te reanimeren. De parkeerplaats zal een paar meter naar rechts worden opgerekt. Beste lezers, ik weet, het is gemakkelijk zitten kankeren vanachter je toetsenbord. Maar toch even: iedereen weet dat brommers al vier jaar lang met ware doodsverachting over het voetgangersgebied van de Clarema- en Ypemaheerd scheuren. En nu wordt dit stuk voetgangersgebied, nogmaals rechter foto, nog smaller dan dat het al is. Zoals eerder geschreven, ik vind het plein zo lelijk dat het ergens weer mooi wordt. Ik ben geen pessimist, maar ik denk dat het gewoon nooit wat wordt. We moeten leren leven met ons zorgenkindje. En Beijumers, waaronder uw blogger, moeten af en toe ook wat te zeuren en te kankeren hebben. Dat is soms ook wel even lekker.

Langzamerhand verwordt dit stukje Beijum tot een soort van sociale werkplaats van de gemeente Groningen.  Plein Oost en de Claremaheerd lelijk? Man, kijk toch eens naar de prachtige kerstverlichting, het hangt er al ruim twee weken.
Hoe zong Cornelis Vreeswijk het ook nog maar ooit? Nisschien wordt het morgen beter, maar het wordt toch nooit goed.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

En dan te bedenken dat er in het begin nog plannen waren voor vier winelcentra,s in Beijum zie dit artikel in het N v/h N van 14 november 1985.

Anoniem zei

Cornelis Vreeswijk die had hits in een tijd dat Beijum nog niet eens bestond, dus dan zou Beijum helemaal niets zijn.
Nemen we muziek uit deze tijd Rihanne dan is er zeker hoop
"We found love in a hopeless place". Dan is het toch ergens goed voor.

Bianca zei

Al jaren blijkt: Beijum heeft geen volwaardige bew. org.
Wie o wie brengt hier eindelijk ens verandering in?

Anoniem zei

Nou Bianca volgens mij hebben bewoners en ondernemers aan dit nieuwe plan meegewerkt. Dus om de BOB nu de schuld in de schoenen te schuiven is wel heel kort door de bocht.
Maar goed meld je aan zou ik zeggen, ze kunnen BOB leden gebruiken.