donderdag 24 november 2011

DE DOCHTER VAN 'N SCHAATSLEGENDE

De jongedame op de foto trof ik vorige week voor de 2e keer in de Lidl. Wederom in de rij voor de kassa. Net zoals drie maand geleden toen ik haar voor het eerst ontmoette. Ergens in augustus kwamen we voor het eerst met elkaar in gesprek. Waarom dat gebeurde weet ik niet meer. Soms voel je je tot mensen aangetrokken, net als dat je anderen mijlen ver van je vandaan zou willen houden. Kwestie van aantrekkingskracht. Of afstotingskracht. 

Mensen die in reïncarnatie geloven weten het zeker: het heeft met vorige levens te maken. Kan zijn, ondergetekende weet het allemaal niet zo zeker. Hij weet, zoveel weten we niet, heb maar niet teveel pretenties. Maar goed. In augustus spraken we af dat ik een keer bij haar op de koffie zou komen. In Zuidwolde, de plaats waar ze woont. Maar dat kwam er op de een of andere manier (nog) niet van.

Afgelopen vrijdag stonden we dus weer samen in de rij in de Lidl. Gelukkig gaat de loze belofte 'drie in een rij, kassa erbij' hier zelden of nooit op. Zo stonden we wel vijf minuten te teuten. Tijdens het afrekenen vroeg ik de jongedame wat ze verder ging doen die middag. Tot m'n verbazing antwoordde ze: "Ik ga m'n vader ophalen. Je hebt vast wel eens van hem gehoord, Jan Uitham." Het begon me even te duizelen, sta ik hier met de dochter van de Groninger legendarische schaatser Jan Uitham te praten? De schaatser die in 1963 na een barre Elfstedentocht als 2e finishte? Na Reinier Paping? Ja dus.

 Op de foto staat  Belinda Uitham. Want ze wilde na het afrekenen wel even poseren. Vol trots begon ze buiten over haar vader te vertellen die begin januari z'n 87e verjaardag hoopt te vieren. Eerst even op  Wiki/Jan_Uitham kijken:
Jan Uitham (Noorderhoogebrug, 2 januari 1925) is een voormalig landbouwer, badmeester en gemeente-ambtenaar, die bekend geworden is door het schaatsen van lange-afstandswedstrijden en marathons. Zijn bijnaam is Kampioen der Verslagenen. Anders dan die naam doet vermoeden won hij wel een belangrijke wedstrijd, nl. de Noorder Rondritten van 1963. De Elfstedentocht reed hij in totaal zeven keer. Het beste resultaat behaalde hij in de barre Tocht der Tochten van 1963: hij werd tweede achter Reinier Paping, nog vóór de grote favorieten Jeen van den Berg en Anton Verhoeven.
Nadat de foto was genomen vroeg Belinda of het niet een keer een goed idee zou zijn om haar vader voor Beijumnieuws te interviewen.
Er zijn zo van die dagen dat het extra leuk is om te bloggen, en om nieuwe mensen te ontmoeten. Het vooruitzicht om de legendarische schaatser Jan Uitham te interviewen, tenminste als hij dat wil, is iets om je op te verheugen. Uw blogger zal er werk van maken.
Nog even, de naam Uitham deed m'n harde schijf in m'n bovenverdieping kraken. Op de een of andere manier heb ik het een keer over Jan Uitham op Beijumnieuws gehad. Terwijl ik Belinda diep in haar ogen keek schoot me ineens te binnen: Verrek, Peter Rehwinkel noemde de naam tijdens een kennismakingsinterview op Beijumnieuws.. Het zal toch niet? Jawel hoor, desgevraagd antwoordde Belinda Uitham: "Klopt, Peter Rehwinkel is mijn neef. Hij gaat mij en mijn vriend binnenkort in Noordwolde in het huwelijk zegenen." (Het interview met Rehwinkel dateerd van oktober 2009)
Ik vroeg me af of de stad Groningen nou een stad was, of toch ook een dorp. Binnenkort toch maar eens in Zuidwolde op visite gaan om een mooie afspraak te maken met de beroemde vader en dochter. En wie weet komt neefje Peter ook nog even langs.
Kijk vast even op de site van de Groninger schaatslegende: http://www.januitham.nl/
Update 23.03 uur; Amanda verwijst in haar reactie op een krantenartikel van 19 januari 1963 (NvhN), de dag na de Elfstedentocht.

5 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Op de kandidatenlijst van de Partij voor het Noorden voor de verkiezing van de leden van Provinciale Staten van Groningen d.d. 2 maart 2011 staat op nummer 37 (als bekende lijstduwer) de heer Jan Uitham uit de gemeente Groningen. Waarvan melding.

Anoniem zei

Hier de N v/h N krant van 19 januari dus een dag na de elfstedentocht van 1963.

Amanda

Atsje zei

Jan Uitham komt nog regelmatig in de sportschool bij de spinningles (al heb ik hem al een paar weken niet gezien, kan ook aan mij liggen...). Johan, als je dat interview gaat doen, dan wil ik wel mee voor de plaatjes.

Anoniem zei

Van mijn vader ken ik het verhaal van Max Uitham de broer van Jan en zijn paard Max. Daar mocht mijn vader als klein kind dan stoelendans mee doen. Snel van het paard springen etc. Ook de verhalen dat toen hij op het paard werd gezet Oosterhoogebrug en het paard wist zelf de weg naar Adorp. Het was gigantisch rustig bij de weg.
De oude Uitham daar was hij als kind bang voor.

Yvonne de Vries zei

En dat is mijn vriendin Belinnie!