maandag 21 november 2011

MAANDAGMORGEN (93)

Afgelopen zaterdagmiddag ging ondergetekende met een Junior naar de stad om de intocht van Sinterklaas en z'n Zwarte Pieten te bekijken. Nee, maar een keer geen camera mee. Op het Zuiderdiep miste ik het ding wel, vooral toen zo'n beetje voor m'n neus een paard dood op het wegdek klapte. Maar goed, ook wel weer best om geen camera te hebben, zodoende was er meer gelegenheid om vragen te beantwoorden. Zoals: hoe kan het dat Sinterklaas een paar honderd jaar oud wordt en er nog zo kwiek uit ziet, terwijl zo'n paard veel jonger dood neervalt? Leg dat maar eens aan een kind uit. Gelukkig was er niet veel tijd en mogelijkheid om bij het drama stil te staan, de liefste Pietjes kwamen voorbij en deelden snoep uit, leuke praalwagens tuften langs en Sinterklaas zelf zwaaide naar iedereen. Naar iedereen? Ja, dat kan Sinterklaas. Hij slaat geen kind over op zo'n intochtdag  Dat dit i.v.m. de 'economische crisis' in huiselijke sfeer rond 5 december anders kan liggen is weer een ander verhaal. Het was een werkelijk schitterende intocht van de Goedheilig man afgelopen zaterdag, de stad heeft zich van z'n waardige kant laten zien. Vanochtend in alle vroegte ging uw blogger op zoek naar een Sinterklaas-uiting in Beijum. Nee, het loopt nog niet over van de pret. Maar kijk, door de buitenste etalageraam van dierenspeciaalzaak Hoogenberg lachte deze Zwarte Piet de fotograaf tegemoet.

Vergis ik me nou trouwens, of is Sinterklaas in vergelijking met 45 jaar geleden een écht kinderfeest geworden? Vroeger werd er wel eens gedreigd met in de zak stoppen en mee naar Spanje genomen worden. Achter de zgn. Goedheiligman ging een meedogenloze moralistische doctrine schuil. Want, wie zoet was kreeg lekkers, en wie stout was de roe. 's Ochtends niks lekkers in je schoen vinden, wel een briefje met vermanende tekst: Als je je kamer goed opruimt en vandaag huiswerk doet zal Sinterklaas komende nacht wél wat in je schoen stoppen. 'Stout' zijn was vroeger een doodzonde rond de Sinterklaasperiode.

Het is me niet bekend of in 2011 Sinterklaas nog steeds als pressiemethode wordt gebruikt om sociaal wenselijk gedrag bij kinderen af te dwingen. Hoplijk niet, een beetje stoutheid maakt dingen leuk, waarom genieten mensen anders van de Dalton-brothers in de Lucky Luke strip? Pietje Bel en Dik Trom waren toch leuk omdat het vlegels waren of zijn? Wel eens van Tijl Uilenspiegel gehoord? Een schelm eerste klas. Natuurlijk houdt Sinterklaas wel van stoute kinderen. Misschien wel extra. 'En we zingen en we springen en we zijn zo blij, want er zijn ook stoute kinderen bij.' Moeten hedendaagse kinderen soms een voorbeeld nemen aan volwassenen als Johan Cruyff en Louis van Gaal?
Maar goed, ik wijd teveel uit op deze een na laatste maandagochtend van november 2011. Een prettige week allemaal. En doe aub ook elke dag even iets ontdeugends.

1 opmerking:

Anoniem zei

Goh in mijn tijd kreeg je als je stout was een zakje zout in je schoen maar kan me niet herinneren dat dit ooit gebeurd is bij mij of heb het verdrongen hihi.

Hier een leuk filmpje van de Sinterklaas intocht van 1952 in Amsterdam.


Amanda