maandag 7 november 2011

MAANDAGOCHTEND (91)

Maandagochtend 7 november. De schoolkinderen zitten weer in de klas, rekenen, taal of aardrijkskunde leren. Laatstgenoemde vak heet tegenwoordig Topo, van topografie. Leren over landen, plaatsen en streken. De Beijumer kinderen die dit bouwwerk, zie foto, hebben gemaakt hebben later misschien wel profijt van dat leren van verschillende landen en plaatsen, wie zal het zeggen. Wie weet trekken ze de wijde wereld in als ze ouder zijn. Kinderen worden groter en ouder en gaan later een 'plekje veroveren in de maatschappij', zoals dat zo mooi heet. Dan komen ze er ook achter dat de wereld niet altijd lief, leuk, aardig en veilig is. Over ongeveer drie uur oefenen de alarmsirenes weer, en galmen ze eerstmaandelijks, elke eerste maandag van de maand om 12 uur, onheilspellend door en over de wijk. Als symbool en als reële waarschuwing voor verschrikkelijkheden die kunnen gebeuren.
Maar goed.Schön ist die Jugendzeit. De foto is een half uurtje geledenen gemaakt. Locatie, grens Froukema- Holmsterheerd. Wat een onschuld, een zelf gemaakte speelplekje tussen de bomen en herfstbladeren. Alle bovenstaande 'moeilijke en zware gepraat' ten spijt, de eenvoud, speelsheid en creativiteit straalt van de 'hut' af. Altijd handig om de waarden eenvoud, speelsheid en creativiteit mee te nemen het volwassen leven in, een betere wereld begint ook in Beijum.
De 2e week van november is begonnen. Herfst brengt vaak zware gedachten met zich mee. Maar daar hebben de kinderen die dit bouwwerk hebben gemaakt geen last van. Misschien is het handig om wat van de genoemde eenvoud, speelsheid en creativiteit de nieuwe week mee in te nemen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Aardrijkskunde heet tegenwoordig geen topografie, topografie is een onderdeel van het aardrijkskundeonderwijs.