woensdag 2 november 2011

EEN GRIEPPRIK HALEN

Het was een drukte van jewelste vanmiddag bij het Gezondheidscentrum. Tussen 14 en 16 uur was er de mogelijkheid om een griepprik bij een van de drie huisartsenpraktijken op te halen. Volgens de receptionisme was het druk maar liep het niet storm: "Er is geen filevorming geweest."
De griepprik is een inenting (vaccinatie) met griepvaccin (meestal in de bovenarm) om griepverschijnselen te verminderen of geheel te voorkomen en mogelijke complicaties te voorkomen. In Nederland krijgen ca. 3,7 miljoen mensen jaarlijks een griepprik. De griep-prik wordt meestal in oktober of november gegeven vóór de volgende griepgolf. Omdat het griepvirus steeds van aard veranderd, wordt de griepprik ieder jaar herhaald met een nieuw vaccin.
Als u 60 jaar of ouder bent, of als u (of uw kind) diabetes, een hart-, nier- of longziekte of een verminderde weerstand heeft, dan ontvangt u ieder jaar in oktober of november een schriftelijke uitnodiging van uw huisarts voor de griepprik. Meestal geeft de huisarts een tijdstip aan waarop u de griepprik krijgt in de huisartsenpraktijk. Dat is tussen half oktober en half november. Het vaccin is al in de praktijk aanwezig. U hoeft dus niet eerst naar de apotheek te gaan. Als u niet tot de doelgroep van de gratis griepprik behoort, kunt u de griepprik zelf betalen.
Kring Apotheek Beijum
Heel mooi, zo'n griepprik, maar degenen die een hebben gekregen hebben de kans de komende dagen wat grieperig te worden:
Mogelijke symptomen na de griepprik: - Rode gevoelige plek op plaats van inenting (gedurende 1-2 dagen)
- Lichte griepverschijnselen: o.a. lusteloosheid (ziek-/slap-gevoel), hoofdpijn, temperatuurverhoging (gedurende 1-2 dagen)

Geen opmerkingen: