vrijdag 25 november 2011

WAT COOL: MET LOSSE HANDEN FIETSEN

Ik deed het vroeger ook, en toen hielden m'n ouders hun hart waarschijnlijk vast. Zoals ik nu bevreest toekijk als ik zie dat andere kinderen het doen. Met losse handen fietsen. Het lijkt op het ogenblik wel een rage onder basisschoolkinderen. Regelmatig zie ik een jongetje of meisje met behoorlijke vaart langs me heen fietsen. Zonder de handjes aan het stuur. Een steentje op de weg, een straatsteen die wat dieper of hoger ligt, of een klapband, en je gaat plat op de bek. Pardon, dat is grof Grunnings, ik bedoel dat je dan op je gezicht valt.
Je zult maar met je hoofd tegen een stoeprand aan kletteren. Maar het is van alle tijden, de jeugd moet onbesuist zijn, de grenzen liggen nog niet zo vast, en ze zijn nog niet vergiftigd met angst voor allerhande gevaren. Reëel of niet reëel. Kijk eens wat ik durf. Ik ben helemaal niet bang. Over met losse handen fietsen wordt ook wel eens nagedacht. En ook worden er klaarblijkelijk onderzoeken naar gedaan. Want, je moet natuurlijk wel veilig met losse handen kunnen fietsen..
Op fietsersbond.nl staat dit:
Hoe komt het toch dat, wanneer je met losse handen fietst, je op sommige fietsen extra moet compenseren voor het scheef hangen of naar een kant trekken van de fiets? Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat de wielen niet waterpas zijn vastgezet. Ik heb dit fenomeen geconstateerd bij zowel oudere fietsen als bij gloednieuwe fietsen, net afgemonteerd. Het kan soms erg storend zijn, zo erg dat je niet fatsoenlijk met losse handen fietsen kunt. Dat moet dan toch betekenen dat je hier bij fietsen met handen ook iets van merkt...


Geen opmerkingen: