zaterdag 26 november 2011

EEN REUZESCHOEN IN DE DH CAMARASCHOOL

Op de Dom Helder Camaraschool staat tijdens deze sinterklaasdagen wel een heel bijzondere schoen tussen de kinderschoentjes opgesteld. Hij past er eigenlijk niet echt tussen, alle andere schoentjes zijn mooi gekleurd, maar deze ene is pikzwart. Alle door Sinterklaas of Zwarte Piet in de gekleurde schoentjes te deponeren snoepgoed past met gemak in de zwarte schoen. U ziet het al op de foto, wat een bakbeest. Hoe de Dom Helder Camaraschool tijdelijk aan de schoen komt is me niet bekend, feit is wel dat ie ooit door een echt levend mens is gedragen. Zo te zien aan de rechtervoet. Een reuzeschoen. Gedragen door een echte reus. Door de Reus van Rotterdam: Rigardus Rijnhout (Rotterdam, 21 april 1922 - Leiden, 13 april 1959) stond door zijn lengte van 2 meter en 38 centimeter bekend als de Reus van Rotterdam.[1] Hij was na de 2,42 m lange in 1897 te Amsterdam geboren Albert Johan Kramer de langste man in Nederland aller tijden.[2] Rijnhout woog 230 kilo en had schoenmaat 62. Zijn buitengewone lengte werd veroorzaakt door een groeistoornis.

Rijnhout overleed op 36-jarige leeftijd aan de hypofysetumor die de oorzaak was van zijn groeistoornis. Vier jaar daarvoor was hij door een ongeluk met zijn fiets invalide geraakt. De vriendelijke man werd in de Maasstad gezien als een fenomeen en had daardoor het nodige te verduren. Rustig over straat lopen was er meestal niet bij, en regelmatig werd hem gevraagd of 'het daarboven koud was'. Hij verdiende geld door zichzelf als wandelend reclamebord te verhuren. Na zijn ongeluk heeft hij nog een paar jaar bij de vertreksteiger van de Spido ansichtkaarten met een foto van zichzelf aan de man gebracht. Toen Rijnhouts gezondheid achteruit ging en hij opgenomen moest worden in het Academisch Ziekenhuis Leiden werd een hijskraan ingezet om hem vanaf de tweede etage naar beneden te takelen. Zijn vader sprak bij het graf van zijn zoon de volgende woorden: Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud.
Lees verder op Wikipedia.org/wiki/Rigardus_Rijnhout.
Update 13.35 uur: Lees hier de snelle bijdrage van Amanda. Een foto van de Reus bij de biljarttafel. Zie ook reactie.
Update maandag 00.10 uur: hier meer informatie en levende beelden. Zie derde reactie.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hier is Rigardus Rijnhout op 19 jarige leeftijd aan het biljarten.

Anoniem zei

Het begint wel een beetje op betutteling te lijken. Net of wij zelf geen woordje HIER kunnen aanklikken. Als we al geinteresseerd zijn.

Anoniem zei

hier beelden van de reus en een song met beelden

Anoniem zei

Hier Beelden van de onthulling van standbeeld dit jaar, familie en oud-klasgenoot aan het woord.