maandag 21 november 2011

GROEN LICHT, GEZOND VERSTAND

De etikettenaffaire rond kruidenvrouw Saskia Nieboer deed anderhalf jaar geleden de nodige stof opwaaien. Op middeltjes etiketten plakken dat iets geneeskrachtig is mag niet zomaar, de Keuringsdienst van Waren dreigde met een torenhoge boete als ze door zou gaan met het aanprijzen van haar middeltjes en smeerseltjes. Veel mensen hebben baat bij de produkten van Nieboer en veel lezers waren boos om de actie van de Keuringsdienst. Die zou aan de leidraad van de farmaceutische industrie lopen en mensen het recht willen ontnemen om zelf na te denken en te beslissen wat goed voor hen is.De rechter foto is twee maanden geleden gemaakt. Saskia Nieboer zat niet te springen om hernieuwde publiciteit rond de etiketten: "Doe maar niet, je kunt ze ermee op gedachten brengen en misschien moet ik dan het gevang in omdat ik een dikke boete nooit kan betalen." Ondergetekende denkt dat dat wel mee zal vallen, de Keuringsdienst zal zich onstervelijk belachelijk maken als het een soort van heksenjacht op een klein en onschuldig kruidenwinkeltje in het Groene Hart van Beijum zal openen. Want, ook al zou het kunnen zijn dat mensen geen baat hebben bij de geneesmiddelen van onze kruidenvrouw, schaden zullen ze zeker niet. En, ik ben het met haar eens, volwassen mensen kunnen heus wel zelf beslissen wat goed voor ze is.
Een week geleden was ondergetekende weer even in haar zaak in de Wiershoeck. Saskia, vertel, wat betekent die wasknijper die je de vorige keer droeg?  "Wasknijpers houden dingen bij elkaar en ik wil graag de mensen bij elkaar brengen." Wat klinkt dat verheven. "Zo bedoel ik het niet, maar ik ben bezig een stichting op te richten met als naam 'Groen Licht voor een Gezond Verstand.' Mensen die lid zijn van deze stichting kunnen dan middeltjes bij me kopen en hopelijk omzeil ik daarmee dat hele etikettengedoe." Onze kruidenvrouw refereert naar de Occupy-beweging die in Nederland wortel aan het schieten is: "Ik vind het een vreselijke term dat Occupy, maar ik ben het wel met de ideeën van deze mensen eens. Het is belangrijk dat mensen zelf leren nadenken." Maar is dat niet vreselijk bevoogdend en doet het niet denken aan de paradoxale opdracht om spontaan te moeten zijn? Laat mensen toch zelf bepalen of ze zelf willen nadenken of dat er voor ze gedacht wordt. "Nee, zo bedoel ik het niet, ik wil mensen alleen maar uitnodigen om zelf te denken." Kruidenvrouw Saskia Nieboer wil niet dat multinationals, politici of een Keuringsdienst van Waren voor mensen gaan beslissen wat goed of slecht voor ze is. "Volwassen mensen kunnen heus zelf wel nadenken en zijn ook redelijk mondig." In het Groene Hart van Beijum zit haar kruidenzaak, 'De Groene Zon.' En daar wil ze weer een stichting gaan oprichten luisterend naar de naam 'Groen Licht voor een Gezond Verstand.' Groen licht is natuurlijk mooi. Maar dat 'gezonde verstand, dat weet ik zo niet. Er zijn politieke partijen die claimen dat ze het gezonde verstand in pacht hebben, en ook verbeeldt de grootste ochtendkrant van Nederland zich dat het een monopoly op dat soort van hersenactiviteit heeft. Ook al heb je je verstand er niet helemaal bij, je hebt het recht om dié produkten te kopen waarvan je denkt dat ze goed voor je zijn. Zo ook de potjes met pillen, druppels en smeersels van kruidenvrouw Saskia Nieboer. Eventueel met het verstand op nul.

5 opmerkingen:

Kees K. zei

Ja, volwassen mensen mogen zeker kiezen en doen wat ze willen, tenminste als het binnen de wet valt. Maar of diezelfde groep ook kan 'beslissen wat goed voor ze is' dat lijkt me een topic apart. Het lijkt me toch stug dat die groep, danwel bij de apotheek, danwel bij Saskia, kan weten wat de uitwerking is van de middeltjes. Als dat zo was, waarom hebben ze dan nog een Zorgverzekering?

Een mening hebben garandeert nog geen kennis van zaken.

Anoniem zei

@KeesK. denk je dat een zorgverzekering er is ter bescherming? Ga weg, gaat om de centen.

Kees K. zei

Nee anoniem, je leest niet goed, ik zeg dat als mensen zo wijs zijn dat ze zelf hun gezondheid/geneeswijze kunnen regelen/beoordelen, het vreemd is dat ze dan een zorgverzekering hebben.

Anoniem zei

@ Kees, wat is daar vreemd aan? Als je een ongeluk krijgt wil je toch graag snel met de ambulance nh ziekenhuis? Ik ben aanvullend plus verzekerd en kan ook gebruik maken van alternatieve hulpverlening. En dat kan ik zelf kiezen. Niet zo rechtlijnig doen.

Anoniem zei

je krijgt een boete als je geen zorgverzekering heb, dus met de rug tegen de muur gedrukt door farma en "zorg", anders had ik zeker dat geld lekker in een potje gestopt om eventuele buitensporige ziektekosten zelf te kunnen betalen. zorgverzekering is een uit de kluiten gewassen graai cultuur geworden. Sinds ik dmv onderzoek ivm mn zoontje naar een veilig alternatief ben gaan zoeken voor chemische medicatie (kinderen die ze met 4 jr aan de speed willen zetten, maar dat mag omdat het via de farma gaat, ik moest zelf eens uit eigen beweging speed aan mn kind van 4 gaan geven, kom ik meteen in de bak) kwam ik toch tot de schrikbarende conclusie dat de waarheid heel anders is dan ons word voorgeschoteld. Misschien een goed idee, misschien heeft u dat inmiddels gedaan, om daar toch meer kennis in op te gaan doen. Want het verhaal is nu wel dat puur natuurlijke producten onderuit worden gehaald om hun eigen (waar bij sommige ook geen bewijzen van werking in zijn trouwens, bijv de griepprik) om de miljarden industrie maar hoog te kunnen houden. Ik persoonlijk vind dat het mensen nu word ontnomen van de vrijheid om zelf te kunnen kiezen, daar gaat het eigenlijk ook om. En trouwens, er zijn zat bewijzen dat natuurlijke producten werken, maar dat word je niet in het nieuws verteld, mag je je af gaan vragen waarom en waarom ze dit uit de weg willen hebben. Ga ajb niet alleen af op wat de media ons verteld.