maandag 14 november 2011

JOJO'S GASTOUDEROPVANG

In Kinderrijk Beijum hebben ouders van kleine kinderen regelmatig een goede oppasmogelijkheid nodig. Een gastoudergezin is dan een ideale oplossing, goedkoop, kleinschalig, veilig en in huiselijke sfeer. In de Sibrandaheerd runt Marjolein de Haas haar eigen opvangbedrijfje. Ondergetekende ging even kijken en was meteen overtuigd: hier kun je met een veilig gevoel je kind(eren) heenbrengen als je moet werken of ergens anders heen moet. Uw blogger kon het verschil niet zien tussen de opvangkinderen en Marjoleins eigen kids. Iedereen was aan het ravotten en aan het spelen, en kinderen doen dat alleen als ze zich op hun gemak voelen. En als ze zich veilig voelen.
Marjolein, vertel. Hoe is zo het zo gekomen dat je gastouder bent geworden?
Eigenlijk ben ik er per toeval ingerold. Nadat ik zelf moeder ben geworden bedacht ik dat ik wel weer wilde gaan werken. Ik wilde het liefst weer een baan met kleine kinderen hebben. Voordat ik moeder werd heb ik jarenlang met veel plezier als kraamverzorgende gewerkt, en dat heb ik altijd een heel boeiend en dankbaar beroep gevonden. Nadat ik zelf kinderen heb gekregen was een soortgelijke baan met onregelmatige werktijden voor mij geen optie meer. Ik wilde het liefst een baan die heel goed te combineren zou zijn met mijn gezin, dat stond voor mij voorop.  Op een gegeven moment zag ik een advertentie van SKSG kinderopvang waarin gastouders werden gevraagd. Ik reageerde uit nieuwsgierigheid en omdat ik informatie over het gastouderschap wilde. Zo ben ik er in gerold, gastouder zijn is voor mij de perfecte combinatie van werken en een gezin hebben.
Kun je wat over je ervaringen vertellen, en over hoe je er toe gekomen bent om een zelfstandig bedrijfje op te richten?
Eerst heb ik jarenlang maar op een kindje gepast en vanaf 1 januari 2010 ben ik verder gegaan als Franchise gastouder bij SKSG en heb ik Jojo's Gastouderopvang opgericht.  Franchise houdt in dat je zelfstandig ondernemer bent, en dus eigenlijk een eigen bedrijfje hebt. Ik doe dit werk met heel veel plezier, kleine kinderen blijven mij fascineren. Het geeft mij ook heel veel voldoening als ouders met hun baby van 6 weken komen en na 4 jaar afscheid nemen als hun kindje naar de basisschool gaat. De contacten met de ouders vind ik ook erg belangrijke altijd even tijd voor een kopje koffie en de dag doornemen als de ouders hun kindjes op komen halen.
Wat is het voordeel van kinderen opvangen in een gastoudergezin?
Gastouderopvang is een zeer kleinschalige, flexibele, professionele vorm van kinderopvang bij gastouders thuis. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen veel sneller bij een gastouder wennen dan op een kinderdagverblijf. Dat is begrijpelijk als je bedenkt dat de kinderen veel minder wisselende gezichten zien en één vaste continue verzorger hebben. Er zijn kinderen die niet kunnen aarden op een kinderdagverblijf, en die gaan dan vaak naar een gastouder .Ik heb een keer een baby’tje in de opvang gehad die zeer veel huilde, thuis en bij mij. Dat baby’tje was heel erg gebaat bij rust en regelmaat, en niet al te veel drukte en vreemde mensen om haar heen. Dat was best wel eens pittig, want als gastouder kun je niet even tegen een collega zeggen, ik ga even 5 minuten naar buiten. Maar toch gaf het wel heel veel voldoening want in de loop van de tijd, na ongeveer een jaar, veranderde ze in een heerlijke peuter die lekker in haar vel zat en nauwelijks meer huilde. Ik hou van rust, regelmaat en respect voor elkaar, maar ook van gezelligheid. De kinderen moeten ons huis als een tweede thuis zien, een plek waar ze zichzelf kunnen zijn.
De kleinschaligheid maakt gastouderopvang flexibel en persoonlijk lijkt het. Is dat ook zo? 
Ja, bij de Gastouderopvang kan ook veel meer rekening gehouden worden met de wensen van de ouders en met karakter van het kindje. Overleggen met een ouder gaat ook er gemakkelijk, het is een op een contact.  En als een ouder eens extra opvang wil is dat vaak geen probleem. Een keer halen of brengen of een keer een dag extra komen, er valt van alles te overleggen en te regelen.
Bij Jojo’s Gastouderopvang worden maximaal 5 kindjes gelijktijdig op gevangen. Zelf hebben mijn man en ik 4 kinderen, 18, 16, 13 en 9 jaar oud. Omdat m'n kinderen al wat ouder zijn ben ik zelf niet meer aan school gebonden. Dat is wel prettig voor de kinderen die komen, want ik sta niet meer zo op tijd.
Dat klinkt goed. Kunnen ouders zich nog bij je aanmelden?
Op dit moment heb ik het vrij rustig, en zijn er nog een paar opvangplekken over.
Jojo's Gastouderopvang, Minicrèche voor minimensjes. 06-83358773
http://www.jojosgastouderopvang.nl/
Via de site kunt u ook desgewenst contact opnemen.

1 opmerking:

roelie zei

Marjolein

wat een leuk en gezellig stukje heb je geschreven heb het met plezier gelezen heel veel plezier nog met alles want dat straalt er wel van af hoor .

groetjes roelie spaans ook gast ouder