vrijdag 18 november 2011

OUD& NIEUW MOET NU FEEST WORDEN

De tijd vliegt, en over een week of zes luiden we met z'n allen het jaar 2011 uit. De vraag die de afgelopen jaren in Beijum steeds werd gesteld was: zal het meevallen, of wordt het nog erger dan vorig jaar? De vraag die de komende weken gesteld kan worden luidt: wordt het dit keer echt feest? De jaarwisseling 2010/2011 in Beijum was feest noch rotzooi. Het was een nieuwe ervaring, telefooncellen die heel waren gebleven, geen andere grootschalige vernielingen, geen Mobiele Eenheid die uit moest rukken, nee de boel was met name door jongerenwerker Anno Jager beheersbaar gebleven. Het zinderde af en toe van de spanning en het was bij tijden erg grimmig op parkeerplein West, voor AH, maar echt feest werd het niet. Met name het gebrek aan muziek - wat is een feest zonder muziek?- zorgde er voor dat er geen feeststemming ontstond
Stielmedewerkers Debora den Haring en Francis Nijdam, ze zijn betrokken bij de komende viering van oud naar nieuw, beaamden maandag dat het het afgelopen jaar niet echt feest is geworden, maar dat het beheersbaar is gebleven. Feest moet het dit keer wel worden, en daarom is er een aanvraag richting gemeente Groningen gegaan voor geld en middelen. "Ja, we zijn wel betrokken bij de voorbereidingen, maar we zijn er tijdens oud en nieuw niet zelf bij. Anno doet het veldwerk omdat hij contact heeft met de meeste jongeren. De aanvraag is ingediend, maar we verwachten eigenlijk wel dat het ingewilligd wordt. Het kost allemaal wat, maar als vernielingen uitblijven is dat ook wat waard. Er komt, als de aanvraag wordt ingewilligd, een podium waar deejays muziek gaan draaien en een groot vuur. Er is met AH-Meins overlegd om op 9 december kraampjes bij het winkelcentrum te zetten zodat er geflyerd kan worden. En als het goed is, maar dat moet je even met Alice Meins overleggen, gebeurt dat op 27 december weer."
Het ontwerp van de flyer wordt nog gemaakt, maar het zal niet meer zo'n agressieve uitstraling krijgen als vorig jaar. In de trant van, ga mee feesten of we weten je te vinden als je heibel maakt, werden vorig jaar flyers verspreidt. Kijk hier.
Anno Jager bevestigde dat er een groot vuur zal komen en deejays die op een podium muziek gaan maken. "Maar meer doen we niet. Het is niet de bedoeling dat jongeren uit andere wijken met oud en nieuw naar Beijum gaan trekken. En het is de bedoeling dat het dit keer wél een feest wordt, een feest voor Beijumers. Compleet met goede muziekinstallatie er bij."
Wordt vervolgd.
De foto is woensdagochtend gemaakt. Op dit plein moet het 31 december weer gaan gebeuren. Het zou een goed idee zijn als de telefooncel voor de jaarwisseling van het plein afgehaald zal zijn. Zoals u aan de glasscherven kunt zien heeft de een of andere onverlaat zich kortgeleden op het niet meer in werking zijnde apparaat uitgeleefd.
Update 13.33:
Debora den Haring is o.a. bekend van het boekje over 'allochtonen' in Beijum. Kijk daarvoor nog even hier.
Binnenkort meer over dit culturele boekje. Wanneer is nog niet bekend, maar het kon wel eens zo zijn dat het boekwerk binnenkort onderdeel is van een in het nieuwe jaar te organiseren symposium in de stad. Hier is NLA-geld voor uitgetrokken en de 'Ik ben er ook'- werkgroep is druk bezig met de voorbereidingen.. Ook hierover binnenkort meer informatie.
Debora stelde zich een jaar geleden hier voor.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik snap niet dat er maar van alles gesloopt moet worden,dan kun je wel zeggen ja door drank!maar dat vind ik een k*t smoes.ik denk dat de meeste jongens en meiden zich niet moeten laten mee slepen door anderen.en hun eigen verandwoordingen moeten nemen.als er iemand wat sloopt kun je die gene ook tegen houden op een rustige manier en zeggen hier schieten we niks mee op!maar ga vooral er niet aan mee doen,omdat je denkt dat je stoer bent tegen over je andere vrienden...laat het nu toch een keer een leuk feest zijn en gezelligheid zonder vernielingen.daar hebben we veel meer aan!!

Kees Huizenga zei

Bij de redactie van de BOBWAARHEID is er kenbaar sprake van lerend vermogen. Op pagina 1 van de BOB-krant van november 2011 wordt MJD-jongerenwerker Anno Jager geïnterviewd door Menno Fritsma. Deze keer geen foto van Menno met de geïnterviewde. Uitstekend.

Hetzelfde is gebeurd met mevrouw Afsaneh Moghadam van de MJD en met mevrouw Debora den Haring van STIEL. Zie pagina 4 van de Beijumkrant van november 2011. De dames staan op de foto; niet Menno Fritsma met hen. Zo hoort het: de geïnterviewden en hun multiculturele boodschap dienen centraal te staan. Niet de redacteur of interviewer.

Het is goed nieuws dat Menno Fritsma zich de kritiek op hem vanuit de gelederen van Beijumnieuws heeft aangetrokken. Dat is winst!