woensdag 2 november 2011

FAIR BACK OPENDE 'AFRIKA WINKEL'

Een attente en enthousiaste lezer tipte de laatste tijd regelmatig: 'Ga eens naar Fair Back aan de Ulgersmaweg als je wil, maak er eens een reportage over, het is een prachtige winkel zonder winstbejag.' Op 8 oktober 2008 verscheen al eens een blogbericht op Beijumnieuws. Gisteren volgde ik de raad van de lezer maar eens op. Fair Back ligt onder de rook van Beijum, de doelstelling is zonder meer sympathiek: De Fair Back Foundation is in 2002 opgericht en telt 5 bestuursleden, die samen met vrijwillige medewerkers belangeloos tijd en energie steken in het nastreven van de doelstellingen van Fair Back. De Foundation steunt projecten die bijdragen aan de economische zelfstandigheid van een kleinschalige middenstand in Ghana. Daartoe biedt zij ondersteuning bij de opzet en exploitatie van kleinschalige handelsondernemingen en scholingsprojecten. Uitgangspunt hierbij is dat de ondernemingen dan wel projecten vanaf de start onder leiding staan van Afrikaanse ondernemers.
De doelstelling van Fair Back:
Fair Back Foundation heeft als doelstelling het stimuleren van kleinschalige bedrijvigheid en zelfstandig ondernemerschap in Ghana door de volgende activiteiten:

• Het bieden van financiële en/of materiële ondersteuning bij het opzetten van kleinschalige (handels)ondernemingen en scholingsprojecten in Ghana.
• Het bieden van kennis en informatie met betrekking tot het scholen en ondersteunen van kansarmen op hun weg naar het vrij ondernemerschap.
Het was rustig gistermiddag in Fair Back aan de Ulgersmaweg. Maar het was ook een heugelijke dag, want een heuse 'Afrika Winkel' zag het daglicht. Op de foto links ziet u klanten afrekenen aan de kassa. Op de achtergrond ziet u vrijwilligster Wienie achter een toonbank staan. Wat nou Wienie, wat is er aan de hand? "Vandaag hebben we een Afrika Winkel in Fair Back geopend. We verkopen sieraden, beelden en maskers die uit Ghana komen. Ik werk samen met collega Lance en het loopt deze eerste dag voortreffelijk." Wienie woont in Lewenborg en het plezier straalt van haar af: "Ik  werk hier net een maand en ik vind het hartstikke leuk om te doen." U ziet Wienie rechtsboven, klik de foto groter.
Beste lezers, ga er eens kijken. En koop er desgewenst ook wat. Allemaal voor een goed doel. Plusplus, u een goedkoop voordeeltje, en mensen in Afrika die het goed kunnen gebruiken ook hun deel.
Kijk ook even op de site van Fairback.
Vrijwilligersorganisatie: Fair Back Kringloop is een niet gesubsidieerde en gestaag groeiende vrijwilligersorganisatie waar alle medewerkers vanuit affiniteit met onze ideële achtergrond en zonder eigen belang tijd en energie steken in het bedrijf.

Geen opmerkingen: