woensdag 20 juni 2018

BEIJUMBORG (119)Sommige mensen, zoals de Beijumblogger, worden nooit ouder: ook al is hij - net als ik - in 1956 geboren, hij is nog steeds 60 terwijl ik a.s. vrijdag toch echt 62 word. Je verjaardag vieren is een kunst, vooral omdat je weet dat de mensen die komen het meestal heel gezellig hebben, terwijl je zelf de hele dag in de keuken staat te buffelen om iedereen van hapjes en zo te voorzien. 

Mede om die laatste reden heb ik jarenlang mijn verjaardag ‘in stilte’ gevierd, maar komend weekend gaat het weer eens echt gebeuren.....drankjes in huis (wit/rood/rosé, bier, fris), happen kopen en ook zelf maken, wat stoelen neerzetten en feesten maar! 

Als je 62 wordt, dan mag je aannemen dat je ‘over de helft bent’, en dat je je verjaardag niet nog eens 62 jaar zult vieren. Vandaar dat ik het nu weer eens grondig aanpak, ook al moet ik de avond van tevoren zelf nog even naar Diemen op en neer, waar een goede vriend van me en zijn echtgenote allebei een kroonjaar vieren. Dat betekent dus dat ik vrijdag (mijn eigenlijke verjaardag)  alle boodschappen al in huis moet hebben, en de meeste happen ook al klaar en (deels) in de vriezer en de koelkast opgeslagen. Ach ja: ik heb er de hele dag voor uitgetrokken, dus dat gaat zeker lukken. 

Bij de voorbereidingen hoort ook het ruimte maken voor gekoelde zaken. De van mijn ouders geërfde diepvrieskist is ontdaan van de wintervoorraden en restjes, nu bijna leeg en wordt nog snel even ontdooid en schoongemaakt. De koelkasten dienen nog even geïnspecteerd te worden op overbodige zaken: veel potjes kunnen best een weekend ongekoeld overleven. 

Waar ik mijn hoofd nog over breek is wat ik mijn gasten (zo’n 40 in getal) te eten zal geven. Waarschijnlijk wordt het een pastamaaltijd, met een echte Bolognese-saus en tagliatelle. En voor de vegetariërs ook een pasta, maar dan eentje met een zelfgemaakte pestosaus. Bakken gemengde sla erbij, stokbrood en een lekkere parmezaanse strooikaas, en iedereen kan zijn of haar buikje rond eten. Voor die Bolognesesaus heb ik een enorme gietijzeren pan, waar gemakkelijk zes kilo gehakt in kan, dus dat gaat lukken. Een mooi klusje voor de komende dagen....

Eigenlijk heb ik er wel zin in.....62 worden. En over drie maanden ga ik met vroegpensioen: extra reden voor een feestje! 

Han Borg

Geen opmerkingen: