woensdag 13 juni 2018

BEIJUMBORG (118)


Gedonder in de glazen....

Weten de lezers nog wat een Geigerteller is? Zo’n apparaat, waarmee je radio-activiteit opspoort. Als er een stralingsbron is, gaat de teller steeds sneller en harder tikken, totdat je bij grote straling een enorm kabaal van heel snel achter elkaar klinkende ‘pulsjes’ hoort. 

Nou: zo’n ding heb ik dus in mijn hoofd. En nee: het is geen apparaat in de letterlijke zin van het woord, maar dat getik en geratel hoor ik wel degelijk. Dit verschijnsel heet tinnitus, ofwel ‘gerinkel’. Het komt veel voor bij oudere mensen, en het kan je behoorlijk irriteren. Ik heb er al enige jaren last van, en er is ook niets tegen te doen behalve het geluid negeren. 

Nou zijn mijn oren sowieso mijn zwakke punt. Bij de minste of geringste verkoudheid slaan de buizen van Eustachius bij mij dicht: de verbindingskanaaltjes tussen het trommelvlies en je neusholte. Met als gevolg: halve of hele doofheid. Een paar weken geleden heeft de kno-arts van de Ommelander Ziekenhuis Groep in één van mijn trommelvliezen een buisje aangelegd, en aanstaande maandag is mijn andere, meer complexe oor aan de beurt. Ik liep al sinds begin maart met dichte oren rond, en een heel hardnekkige tinnitus, dus hopelijk is dit gedoe straks weer voor een tijdje van de baan.

De tinnitus, door mij ook wel ‘gedonder in de glazen’ genoemd, zal er niet van overgaan maar misschien wel iets minder van worden. En dat ik de wachttijden in het Martiniziekenhuis (het UMCG doet al helemaal niet meer aan dit soort eenvoudige operaties) heb kunnen omzeilen met een gang naar Winschoten en Delfzijl is wel zo prettig....misschien een tip voor de lezers van deze column? 

Als het niet al te ingewikkeld is kun je straks soms beter naar Scheemda rijden (per 1 juli de vestigingsplaats van beide ziekenhuizen uit Delfzijl en Winschoten) dan naar het vertrouwde ‘Martini’ of UMCG. Uw huisarts kan de wachttijden in alle provincie-ziekenhuizen gemakkelijk inzien. 

Han Borg

Geen opmerkingen: