vrijdag 12 april 2013

PLEIN OOST WORDT EEN FIJN PLEIN

Ingezonden door Ingenieursbureau Gemeente Groningen (Bram Doeven). N.a.v. de ruim twee jaar gehouden workshop FijnPlein gaat het (weer) gebeuren. Plein Oost krijgt 'aanpassingen.' Er komt een tribune, podium, poefs, plantenbakken en een fontijn....


Aan de ondernemers en
de omwonenden van het
winkelcentrum Beijum-Oost


Groningen, 9 april 2011
Geachte heer, mevrouw,

Enkele jaren geleden is, zoals u weet, het plein van het winkelcentrum Beijum-Oost
opnieuw ingericht. Maar na enige tijd bleek toch dat niet iedereen tevreden was met het resultaat. Dat bleek ook bij een evaluatie onder bewoners en gebruikers van het plein.
Er waren kritiekpunten over diverse verkeerssituaties en over de sfeer en de levendigheid van het plein.
In 2011 hebben we de verkeerssituatie al verbeterd met een aantal aanpassingen. Het plein is  beter toegankelijk gemaakt. Ook is er een oprit voor winkelkarretjes aan de Amkemaheerd gekomen en hebben we de rijbaan op de parkeerplaats aan de Claremaheerd verbreed.

Volgende week gaan we starten met de verfraaiing van het plein.
Bij de poort komt een voetgangerssluis. Dit gaat het racen van brommers over het plein tegen. Op het plein komen ook een tribune, podium, ‘poefs’ en plantenbakken.
Verder komt er een waterplein met fonteintjes. Hiervoor moeten we leidingen en technische voorzieningen als pompput en waterput aanleggen. We gaan ook nieuwe bomen (moeraseiken) planten. De groeimogelijkheden voor de bomen worden verbeterd met nieuwe grond en het aanleggen van drainage en beluchting.
Een tekening van het ontwerp kunt u bekijken in de bibliotheek en bij Zorggroep Groningen, Claremaheerd 47. Ook kunt u vanaf volgende week deze informatie lezen op onze website http://groningen.nl/beijum.

We proberen de overlast voor u zoveel mogelijk te beperken. De winkels blijven open en bereikbaar. Omwille van de veiligheid sluiten we af en toe wel een gedeelte van het plein af met een hek. De bouwtransporten regelen we zoveel mogelijk via de Bentismaheerd.

We verwachten dat deze werkzaamheden voor de zomervakantie klaar zijn. Het planten van de bomen is gebonden aan het plantseizoen, dus die komen pas in de winter.

Namens de gemeente wordt het werk begeleid door de heer P. den Ouden.
Met hem kunt u contact opnemen als u vragen heeft of als u problemen verwacht in verband met de geplande werkzaamheden. Hij is bereikbaar via het telefoonnummer (050) 367 81 11 of via het e-mailadres post.igg@groningen.nl

 Met vriendelijke groet,

J. Visser,
hoofd afdeling Ingenieursbureau Gemeente Groningen

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien gewoon wat volkstuintjes op plein oost ?

Kees Huizenga zei

Een podium en een tribune zijn uitstekend. De tribune op de Grote Markt heeft een grote recreatieve betekenis. Voor ouderen en jongeren, inclusief kinderen. De horeca aan de Grote Markt vaart er goed bij...

Een idee: laat het Noord Nederlands Toneel (NNT) een uitvoering geven op Plein Oost. Of het Noord Nederlands Orkest (NNO).

Scholen kunnen eveneens toneeluitvoeringen geven. De bieb van Beijum kan voorleesmiddagen houden. Het voordragen van gedichten of korte verhalen.

De Sporthal Beijum kan openluchtwedstrijden gaan organiseren.

Kleurrijk Bruisend Beijum kan een Zuid-Amerikaans carnaval gestalte geven.

Middenstanders en marktlieden kunnen oldtimers, oude motoren, oude fietsen en nieuwe fietsen gaan verkopen.

In het verleden heb ik gepleit voor een bruisende fontein op Plein Oost.
Het waterplein met de fontein is middenin Plein Oost gepland. Dat kan het plein verlevendigen, maar voor zeer grote evenementen kan dit waterplein een blokkade zijn.

Er is behoefte aan een strategische plangroep van Plein Oost. In goede samenwerking met de stichting Buurtcentra in Beijum (BIB), zelforganisaties van diverse landen en culturen, het Trefpunt, de Sporthal Beijum, muziekverenigingen, vensterscholen, het nieuwe Innersdijk en de Beijumer middenstand (waaronder vele ZZP'ers en met name Café Biljart Beijum). Publiek-Private-Samenwerking (PPS) rondom Plein Oost.