maandag 8 april 2013

MAANDAGOCHTEND (155)

De ochtendstond brengt nog altijd goud in de mond. Vooral als de lente na een zeer lange winterperiode eindelijk is doorgebroken. Een uur geleden trof ondergetekende op nog geen honderd meter afstand van elkaar beide situaties die u op de foto's ziet afgebeeld. Het moralisme van ondergetekende stijgt direct weer naar boven. Moralisme? Is dat geen levenshouding van waaruit over onwrikbare ideeën over goed en kwaad wordt geoordeeld? Tja. De oer-vraag is en blijft: Wat is goed, en wat is kwaad? Zijn de opstandelingen in het geteisterde Syrië vrijheidsstrijders? Of toch terroristen? U mag het zeggen. Is Israël een land gevuld met slachtoffers? Of toch meer met brute overheersers en daders, en wrede onderdrukkers van de Palestijnen? Wat is goed, en wat is slecht? Zeg het maar. De damesfiets in het water van de Zuidwending zag er redelijk nieuw uit. Nog pakweg 500 euro waard voordat het in het kanaal werd gesmeten? Vlakbij, aan de Barmaheerd, staat een partij winkelkarren. Waren het er zeven? Of toch acht? Opgeteld staat er tussen de 2500 en 3000 euro aan karren. Nieuwwaarde. Nee, niet goed. Eerder slecht. Maar toch. Ondergetekende sprak ooit een glashandelaar. Die vertrouwde toe: Liever een jaarwisseling met veel glasschade, dan een zonder. De kachel moet branden. En het brood moet op de bekende plank. Stel dat je geen tuig, geen criminelen, vandalen of vervuilers meer had? Politieagenten moeten toch ook leven? Jongerenwerkers, de milieudienst. Opsporingsambtenaren. Journalisten moeten toch ook wat te schrijven hebben? In Veenhuizen is de bevolking maar wat blij met een grote voorraad boeven en moordenaars. Werkgelegenheid.

Wat is het leven zonder misstanden? Heeft niet elk nadeel z'n voordeel? Zelfs het verschrikkelijkste spel dat mensen kunnen spelen heeft zin. Een oorlog verkleint de kans op overbevolking. En wat een geweldig bloeiende opbouwtijd kan er uit voort komen. Om over saamhorigheidsgevoelens, want een gezamenlijke vijand, maar te zwijgen. Leve de ellende. En de rotzooi.

Omdat er geen eenduidig oordeel over goed of slecht is te geven, valt de maandagochtendpreek dit keer in het water. Al het 'slechte' heeft namelijk iets 'goeds' in zich. Al het onvolkome in het leven heeft zin. En daarom voor de verandering maar eens afsluiten met een gedicht van Sandra Witteveen:
Je kunt alleen gelukkig worden
als je ongelukkig bent
Je kunt alleen blij worden 
als je verdrietig bent
je kunt alleen rijk worden 
als je arm bent
hieruit blijkt dat 
het leven alleen nut heeft 
als het nutteloos is
want als het leven nut heeft 
wat voor nut heeft het dan nog

Lees hier.
Een ongelukkige, verdrietige en nutteloze week toegewenst. Zodat er alle mogelijkheid is om gelukkig, blij en nuttig te worden.

1 opmerking:

Anoniem zei

Misschien een boek om te lezen :

"Het recht op terugkeer". Leon de Winter .