dinsdag 9 april 2013

UIT DE OUDE DOOS (156)

Bovenstaande foto is bijna 28 jaar oud. Op Koninginnedag of Bevrijdingsdag 1985 organiseerde de Kleihorn een voetbaltoernooi op het voetbalveld voor de Jaltadaheerd. U ziet fanatieke twintigers en dertigers in actie, bij leven en welzijn zullen de spelers die u bezig ziet nu 50 of zelfs 60 plus zijn. Links op de achtergrond staat de afgebrande Boerderij, de voorloper van de huidige Boerderijum. Waarom het toernooi werd gehouden is me niet duidelijk. Wellicht werd er strijd geleverd tussen de verschillende buurthuizen. Of tussen gelegenheidsteams.
De foto komt uit het archief van Hilda Hofstra. Als het waar is dat de foto tijdens Koninginnedag of Bevrijdingsdag is genomen, dan lijkt het me dat het voorjaar tijdens dat bewuste jaar ook rijkelijk laat was. De bomen zien er kaal uit en er groeit geen paardenbloem in de grond. Binnenkort nog een foto van dit evenement.
Terzijde, dit is de plek waar de laatste jaren de Koninginnedag-vrijmarkt werd gehouden. Er gaan geruchten dat de rommelmarkt in Beijum dit jaar niet door gaat. Het gaat Koningsdag worden. Een woord dat totaal niet klinkt, het komt hoekig en onbekend over. Het is ook nog geen begrip, Koninginnedag, dát woord heeft gevoelswaarde, het roept beelden en herinneringen op. Koningsdag klinkt nog kaal en hol. Maar grote kans dat dit over weer 28 jaar totaal anders ligt.

1 opmerking:

Anoniem zei

Jaarlijkse Vrijmarkt op het grasveld tussen Beijumkorf en Boerderijum op Koninginnedag is VRIJ. De naam zegt het al: zonder bemoeienis van de gemeente. Ook regelneven Smit en Klein zijn niet nodig. Vrij, Elly en Rikkert zongen er al over.
Lekker het iniatief bij de Beijumers, die zelf wel een kleedje kunnen leggen en spullen kunnen verkopen en kopen. Spontaan koffie met oranjekoek aanbieden.
En mekaar ontmoeten.
Een vrijmarkt in de wijk kan je niet officieel opheffen. Van bovenaf. Premier Rutte en de burgemeester van Amsterdam roepen juist op de activiteiten in het land vooral door te laten gaan - en niet duf voor de televisie te gaan zitten.
Hup Rommelmarkt op Koninginnedag!!