donderdag 18 april 2013

STEENMARTERS IN DE BOERDERIJUM (21/4)

In de Boerderijum in Beijum organiseert NDE op 21 april een Open Zondag met in de hoofdrol: de Steenmarter. Natuurmonumenten verzorgt twee excursies, ecoloog Jan Doevendans houdt een marterpresentatie en voor kinderen is er een speurtocht vol doe-dingen.
SteenmarterNachtbrakers kunnen het beamen: steenmarters zijn in onze stad steeds vaker te zien. Met hun kleine kraaloogjes, ronde oortjes en soepele lijfjes zien ze er schattig uit. Auto- en huizenbezitters zijn echter minder blij met hun aanwezigheid: steenmarters knagen graag aan de bedrading van auto’s en op zolder kan hij voor stankoverlast zorgen. Maar steenmarters zijn beschermd en mogen niet gedood of gevangen worden. Wat te doen?
Imago
De Nederlandse Zoogdiervereniging vindt het jammer dat de steenmarter een niet al te best imago heeft. Hij jaagt op ratten, muizen, eet zelfs ons afval op en is nuttig voor de mens. En in veel gevallen zijn er goede oplossingen om overlast te voorkomen. Daarom heeft de zoogdiervereniging dit tot ‘Jaar van de Steenmarter’ uitgeroepen. Ze wil hiermee de kennis om steenmarters op afstand te houden onder de aandacht brengen. Zo kan overlast geminimaliseerd worden en de ‘schattige steenmarter’ in een positiever daglicht komen te staan.
Poepjesontdekspel
Het Centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie organiseert zondag 21 april een activiteit  in het kader van het ‘Jaar van de Steenmarter.’ Vanaf 10 uur kunnen bezoekers de hele dag ‘Op Stap met de Steenmarter’ in de Boerderijum in Beijum. Voor kinderen is er een programma in het Bezoekerscentrum Beijum met het ‘poepjesontdekspel’, een geurenkwis en het maken van geurzakjes. Hierbij komen ze van alles te weten over de steenmarter. Om 10 uur en 14 uur is er een natuurexcursie in de wijk onder leiding van gidsen van Natuurmonumenten. En ecoloog Jan Doevendans houdt om 11.30 uur een presentatie over de Steenmarter in de Stad: wat kenmerkt een steenmarter, waarom zoekt hij de stad op en wat kunnen we doen om goed met deze ‘schattige veelvraat’ samen te leven?
Open Zondag
De activiteiten op deze Open Zondag zijn gratis. Voor de natuurexcursie kunt u zich tot vrijdag 12 uur opgeven bij NDE: 050-367 63 21 of nde@groningen.nl. Theehuis de Zijlen, de kinderboerderij en kindercentrum de Mallemolen zijn ook geopend.
Wat: ‘Op Stap met de Steenmarter’, van 10 uur tot 16 uur
Wanneer: zondag 21 april
Waar: De Boerderijum, Beijum, Beijumerweg 19 C

2 opmerkingen:

Klaas Vaak zei

Wij hebben er kennis meegemaakt deze winter, bougie kabel doorgebeten,de oplossing? Een wc blokje van €0,99 ct. De overlast was weg, nog wel sporen in de sneeuw maar verder dan de linker voorwiel kwam hij niet.

Anoniem zei

Ben je hier nou echt blij mee Klaas Vaak ?
Zo "n prachtig dier doden ?