maandag 15 april 2013

MAANDAGOCHTEND (156)

Een vroege maandagochtend wandeling bracht me een half uur geleden op Plein Oost. Daar hangt bovenstaande poster op een elektriciteitskastje, Trix staat er als vrolijk lachende diskjockey op. Wat ziet ze er vrolijk en werelds uit. Ja, het is half april, de maand waarin de troonswisseling van Beatrix naar Alexander plaats gaat vinden. Je kunt er op verschillende niveaus naar kijken, wat een leuke oranje tralala, maar persoonlijk vind ik Beatrix een triest geval. De langst zittende gedetineerde van Nederland. Met een elektronische enkelband van de Rijksvoorlichtingsdienst om. Dat gun je het mens niet. Altijd maar weer plichtplegingen, benauwde protocollen en bekakte optredens op televisie. Nooit eens een keer lekker naar de sauna kunnen, even stappen in de binnenstad van Groningen, een spontaan bezoekje aan Schiermonnikoog brengen, of doorzakken in een Amsterdamse kroeg. Topless aan de Hoornseplas liggen of op zondagmiddag met Alexander en Maxima over de Drentse hei lopen is er niet bij. Het moet toch een vreselijk leven zijn dat het mens leidt. Ze is compleet afgericht om als pratende etalagepop door het leven te gaan. Nooit mag ze een keer vloeken en tieren, of iemand een veeg uit de pan geven. Altijd maar weer die vrome praat en verheven onzin moeten uitkramen. Ze is de koningin van Nederland, maar nooit mag Beatrix een keer in het openbaar zichzelf zijn. Gekneveld en vastgespijkerd in benauwde  truttige conventies. Jammer, het lijkt me een sympathiek mens. Je zou haar meer vrijheid gunnen.

Wat zou het mooi zijn als ze vanaf 1 mei lekker met een caravan door Europa zou kunnen trekken. Dacht ik bij het aanschouwen van de sleurhut die op de linker foto is te aanschouwen. Geen gezeur meer aan de kop, geen overdreven luxe om d'r heen, gewoon op een eenvoudige camping staan. In korte broek met een wc-rol onder de arm naar het toilet lopen, een teiltje met borden, bestek, kopjes en afwasmiddel er bij. 's Avonds een glas wijn bij het vuur, een strandwandeling. Wat zou ze genieten van alle eenvoud.

 Deze blogger is neutraal wat betreft koningsgezind of republikein zijn. Wat kost het een hoop geld. Anderzijds, wat een prachtige kolderieke poppenkast, graag mooi in stand houden. Na 33 jaar zwaait Beatrix af. Meer dan drie decennia zo'n benauwde rol spelen, ga er maar aan staan. Respect is op z'n plaats. Laat haar lekker gaan wintersporten en andere vakanties vieren. Of genieten van haar oma rol.
De rechter foto is eergisteravond gemaakt. Plakkaten op de vuilniscontainers aan de Claremaheerd. Het wordt allemaal oranje wat de klok slaat.

De preek van de week dan maar. Vier lekker over de rug van de ingesnoerde leden van het koningshuis een oranjefeestje. Maar weest blij dat u in alle vrijheid in het eenvoudige Beijum mag wonen. Zonder protocollen, opsmuk, bekaktheid en andere flauwekul.
Een prettige week gewenst. Leve de koningin en de klant is nog altijd koning..

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Gaat dit stukje niet te veel over je eigen wensen en verlangens in het leven ?
Het lijkt me vreselijk om Koningin te moeten zijn maar ze werd het nu eenmaal .
Desondanks heeft ze het volgens mijn bescheiden mening goed gedaan .

Anoniem zei

http://nos.nl/koningshuis/artikel/495683-actie-voor-salarisverlaging-koning.html

Anoniem zei

http://www.hetsalarisvandekoning.nl/resultaat.php

Anoniem zei

Is geld nu echt het belangrijkst ?