maandag 15 april 2013

HONDEN IN BEIJUM (10)

Lezer Mark stuurde vorige week bovenstaande foto van z'n hond in. Het beestje oogt vrouwelijk, met een beetje een verlegen oogopslag. En wat ziet ie er jong uit. Kun je er wat meer over vertellen Mark?
"Jawel. Haar naam is Femke en ze is een Friese Stabij. We hebben haar afgelopen vrijdag uit haar roedel weggenomen op een leeftijd van acht weken."
Waarom er wel Friese en geen Groningse stabij's zijn ontgaat me. Maar verschil moet er zijn. Wat zegt WikeStabij over de Stabij uit Friesland?
De Stabyhoun of Friese Stabij is een staande, opjagende en apporterende vogelhondmollenvanger en waakhond. De Stabij komt, evenals deWetterhoun, uit Friesland, uit het Friese Woudengebied (het oosten en zuidoosten van Friesland). Het is een van de 11 Nederlandse rassen. Vermoed wordt dat hij afstamt van de -ooit door de Spanjaarden mee naar Nederland genomen- spaniëls en daarna verder is ontwikkeld in Nederland. Het is een zeer goede jachthond en bovendien een uitstekende gezinshond. Hij heeft de naam ergvriendelijk en enthousiast, charmant maar ook eigenwijs te zijn, ook tegenover kinderen. De Stabij is een staande jachthond, dat wil zeggen een hond die zodra hij de aanwezigheid van wild bespeurt roerloos stil blijft staan, soms met een voorpoot geheven en met de neus in de richting van het wild. De Stabij is een zeer goede zwemmer en is dan ook in staat het wild in het water over grote afstanden te apporteren. 

Geen opmerkingen: