donderdag 11 april 2013

VUILNIS IN BEIJUM (19)

Wat zag het er afgelopen zaterdagmiddag netjes uit bij de vuilnis- en papiercontainers op West. Helemaal geen zwerfvuil of uitpuilende glas- en papierbakken te bekennen. Zie ook de twee met afgedankte olie gevulde plastic flessen op de linker foto. Keurig. Niet in het milieu gegooid, ook niet in de biobak of zwarte afvalbak, nee gewoon ordelijk en fatsoenlijk neergezet. Zo hoort het. Het ziet er uit alsof het afgedankte frituurvet is. En dat kun je recyclen. Moet je eigenlijk recyclen. Maarrrrr, jawel, daar komt de aap uit de mouw, het spul hoort natuurlijk niet bij de papierbak te staan, onnozele Beijumer die dit er heeft neergezet, het hoort in een speciale gele container voor frituurvet te worden gedeponeerd. Staat op http://www.frituurvetrecyclehet.nl/waarom-inleveren

Waarom inleveren?

Gebruikt frituurvet en bakolie krijgt door het gescheiden in te zamelen een tweede leven als biobrandstof. Biobrandstof kan gebruikt worden in bijvoorbeeld tuinbouwkassen, warmtekrachtcentrales of in het vervoer.

Het inzamelen van vet en olie moet voor de Nederlandse huishoudens net zo gewoon worden als de inzameling van glas en papier. Dus doe mee en lever het in!
De voordelen van het inleveren van gebruikt frituurvet:
  • Minder gebruik van fossiele brandstoffen en een lagere CO2-uitstoot
  • Minder rioolverstoppingen en dus minder maatschappelijke kosten
  • Extra inkomsten voor uw club, school of buurtwinkel
Er zijn nog meer nuttige toepassingen van gebruikt frituurvet. Lees meer hierover in de factsheet.

Nog even de rechter foto? Bij de vuilniscontainers op de Wibena-rotonde lag een partij schoenen en sokken. Veel mensen hebben last van een lege portemonnee. Met een beetje handigheid kun je gratis frituurvet, sokken en schoenen bij elkaar scharrelen.

1 opmerking:

emmy zei

Als het goed is staat er bij de beijumerweg 17 een gele container.
Teminste volgens de website van de gemeente.