woensdag 17 april 2013

BAGGER METEN IN DE HOLMSTERHEERD

Omstreeks 12 uur vanmiddag zag ik in de Holmsterheerd iemand een dik pak aantrekken. Hij had meetapparatuur bij zich en liep zo de vijver van de Holmsterheerd in. Toch maar even filmen, wat is de man toch in Godsnaam aan het doen? Het is een medewerker van Noorderzijlvest, en hij ging bagger meten in de vijver. Bekijk desgewenst even naar de video, en luister wat de man te vertellen had.
Bagger meten. Nooit van gehoord. Maar het schijnt te kunnen.
Wat is bagger?
Bagger is een laag modder of slib op de bodem van sloten, vaarten en meren. Deze laag ontstaat door afspoeling van bodemdeeltjes, inwaaiende bladeren en afgestorven waterplanten. De vorming van bagger is een natuurlijk proces dat altijd doorgaat. De baggerlaag groeit gemiddeld een centimeter per jaar.

Waarom moet het waterschap baggeren?

  • Voor schoon water in sloten en vijvers.
  • Voldoende diepgang in watergangen, aan- en afvoer van water, waterberging
  • Voldoende diepgang voor de scheepvaart

Schoon water in sloten

Schoon water in sloten en vijvers is belangrijk voor planten en dieren. Maar ook voor ons eigen welzijn. Baggeren kan nodig zijn wanneer de laag met bagger verontreinigd is. In de baggerlaag verzamelen zich stoffen die slecht zijn voor de waterkwaliteit. Door het baggeren worden deze deeltjes verwijderd. Ook vraagt het verteren van de plantenresten veel zuurstof van het water. Door het verwijderen van de bagger krijgt water meer zuurstof, ruimte en licht en keren planten, vissen en overige (water) dieren weer terug.  Noorderzijlvest.

1 opmerking:

anirnith zei

ik keek rond 3en door het keukenraam naar buiten en zag ook iemand ineens zo de sloot instappen hahaha... rare gewaarwording...