zondag 21 april 2013

HUMOR EN RELATIVERING IN DE BRON


Ondergetekende was gisteravond hooguit twee minuten aanwezig bij de cabaretvoorstelling in de Bron. Een soort van recensie schrijven kan derhalve niet, hooguit een sfeerimpressie. Degene die ondergetekende binnen liet was verheugd over het aantal bezoekers: "We hadden op ongeveer 35 mensen gerekend, we zijn zeer blij met het feit dat het er 40 meer zijn." Bulderende lachsalvo's zijn in de luttele minuten van aanwezigheid niet waargenomen, wel was de sfeer ontspannend en luchtig. En waarom ook niet. Waarom moet een kerk altijd zwaar, ernstig en doemerig zijn? Is humor niet juist een hogere energie die meer tegen het Goddelijke aanzit dan zware ernst? Humor en religie zijn twee zaken die elkaar slecht verdragen. Geloof is voor velen in eerste instantie een serieuze zaak. Ten onrechte volgens cultuurtheoloog Frank Bosman. Hij schreef het boek `God houdt wel van een geintje’, waarin hij een pleidooi houdt voor een grotere rol voor de humor binnen de religie. Hij houdt een pleidooi voor meer humor binnen de religie, omdat humor de kracht heeft om vastgeroeste beelden te vernietigen. Goede humor versplintert de gesneden beelden in ons hoofd. En dat is van groot belang in een tijd waarin zowel binnen als buiten de kerk de karikaturen van de religie steeds dominanter worden. Zwartekat.nl.
Ondergetekende had nog nooit van Engelyn Sugaijanto gehoord. Maar ze vroeg zich gisteravond af:
Hoe kan het dat iedereen het altijd zo druk heeft? Zijn we echt altijd zo druk bezig of zit het vooral in ons hoofd. Hoe werkt dat dan eigenlijk in je hersenpan? En wat doen we ons altijd goed voor! Maar gelukkig zijn er nog dingen in deze wereld die echt zijn.
Dat de opkomst redelijk hoog was kan duiden op een behoefte aan ontspanning, humor en relativering binnen kerkelijke kaders. Beter dat dan hel en verdoemenis en andere religieuze dreigementen. Hoe het ook zij, de Bron liet gisteravond zien dat het letterlijk en figuurlijk midden in de Beijumer( en omgeving) samenleving staat. Er worden reguliere diensten gehouden, uitvaartmissen, en activiteiten als spulletjesmarkten of muzikale avonden. Maar er kan ook gewoon ontspannend gelachen worden. 

Geen opmerkingen: