woensdag 7 november 2018

BEIJUMBORG (134)


Ook al lijkt het nog steeds wat na te zomeren: we maken ons toch ook wel op voor de winter. Nog wat snoeiwerk in de tuin is gedaan, het gras voor en achter is voor het laatst gemaaid, de schoorsteen is  geveegd om straks weer de houtkachel te kunnen stoken en de dakgoten zijn schoon voor het smeltwater van de sneeuw, die we hopelijk toch ook weer gaan krijgen. 

Wat opviel bij dat opruimen van de tuin was dat er nogal wat paddestoelen in mijn perken zijn bijgekomen. Ik heb dan wel de neiging om die te plukken en op te peuzelen, maar ben een volstrekte leek als het gaat om het onderscheiden van eetbaar en giftig. Een Franse vriendin van me, die sinds jaar en dag ergens in het noorden van Drenthe paddestoelen plukt, zou me daar prima bij kunnen helpen maar toch durf ik dat nog steeds niet aan. Want stel: je denkt dat je eekhoorntjesbrood te pakken hebt en het blijkt een heel erg op die heerlijke paddestoel lijkend, maar erg giftig type te zijn: dat wil je jezelf en degenen die met jou meeëten toch niet aandoen? Zeker niet omdat ik ooit een bruiloft meegemaakt heb waar een groot deel van de dinerende gasten hondsberoerd werd van een bij één van de gerechten als versiering dienende paddestoel.....

Kortom: voor paddestoelen ga ik dus gewoon naar de (super)markt. Toch zou ik graag wat meer gespecialiseerde winkels willen hebben, ook in onze mooie wijk Beijum. Een goede groenteboer: hebben we niet. Een viswinkel: hebben we niet, ook al komt er nu een kraam die er vaker dan alleen op donderdagen staat. Gelukkig is er wél een warme bakker ‘op West’, en een slager met voldoende keuze - ook al zou het fijn zijn als die slager ook bijvoorbeeld lamsvlees zou verkopen. 

Kom ik in de Natuurwinkel, dan valt me op dat het prijsniveau toch wel heel erg hoog ligt. Ik begrijp best dat je voor onbespoten en onbewerkt fruit of groente meer moet betalen, maar het huidige prijsverschil met datgene wat de supermarkten in onze wijk bieden vind ik toch wel erg groot. Ben ik de enige wijkbewoner die denkt dat dit het geval is? 

En oh: wat zou het fijn zijn om een echte poelier te mogen begroeten in Beijum. Nu ga ik voor dat eerder genoemde lamsvlees en voor kip soms naar de Turkse slager in de Steentilstraat. En voor verse vis naar de markt in het centrum, of naar de viswinkel in WC Paddepoel. Dat moet toch anders kunnen, zou je zeggen, voor een wijk met zo’n diverse bevoking van deze omvang?? 

Han Borg

1 opmerking:

Anoniem zei

Eens.Ik denk dat hardnekkige vooroordelen over Beijum ondernemers huiverig maakt. Dat hier ook veel koopkrachtige consumenten wonen is middenstanders onbekend. En inderdaad, er is hier veel animo voor exotischer producten. Een slager zonder lamsvlees..Zo zonde. Ik vind zelf de AH de plank behoorlijk mis slaan op het gebied van klantvriendelijkheid en vrolijkheid en wijk uit naar een ander filiaal. Ik ben ervan overtuigd dat een winkelcentrum met een divers aanbod en een frisse, vrolijke uitstraling zal lopen als een trein.