maandag 12 november 2018

WONINGEN IN BEIJUM VERSTERKEN (gaswinning, aardbevingen)


Ruim 1200 woningen in Stad zullen worden versterkt in verband met toekomstige aardbevingsschade ivm gaswinning door de NAM.
Dit vooral in het noordoosten van de stad....Beijum en Lewenborg...
Schade in Beijum, zie dit bericht

Een bezorgde Beijumer die in het bezit is van een koophuis mailde gisteravond:

Nounou, het is me wat….

Nu Noord meldt dat er misschien wel 1200 huizen in de stad Groningen moeten worden versterkt, en dat dan vooral in de noordoosten van de stad. Lees: Beijum, de Hunze en Lewenborg. Dus uw en mijn huis kan daar ook bij zitten.

Een versterkingsoperatie, dat betekent: je spullen inpakken, tijdelijk in een ander huis moeten wonen, terugkeren in een huis dat er misschien ook wel een beetje anders uitziet dan toen je het achterliet. Het lijkt me allemaal geen pretje. Maar ja: wat moet dat moet.


Nou heb ik het al twee keer mogen meemaken dat mijn huis geïnspecteerd is, na aardbevingen in het verleden. De eerste keer zaten er met name in het voegwerk aan de buitenkant scheuren, bij de tweede keer ging het om een binnenmuur. Je denkt dan: die scheuren zaten er niet toen ik het huis kocht, en nu ze er wel zitten en ondertussen ook duidelijk geworden is dat we te maken hebben met aardbevingen in ons gebied, sterker nog: dat we die bevingen ook regelmatig voelen betekent dit dat we schade kunnen verwachten. De stad is weliswaar niet aangemerkt als ‘aardbevingsgemeente’, maar verdorie: we voelen ze hier wel. 

En niet alleen in de noordoostelijke stadsgebieden, maar een paar jaar geleden tot in de binnenstad, waar mijn computerscherm in het Academiegebouw letterlijk voor mijn ogen stond te dansen. Hoe erg moet het zijn of worden, voordat je als ‘aardbevingsgemeente’ wordt aangemerkt?  

Op een nieuws-site in Noord Nederland stond afgelopen vrijdag:

In de stad Groningen staan 1.205 woningen die langdurig een licht verhoogd risico lopen bij een zware aardbeving, ook als de gaswinning wordt afgebouwd. Dat staat in het plan voor de versterking van huizen in het aardbevingsgebied. Dat betekent dat ze mogelijk versterkt moeten worden, afhankelijk van de uitkomst van een inspectie. De huizen staan vooral aan de noordoostkant van de stad, zo blijkt uit een kaartje in het plan. De woningen moeten allemaal worden bekeken, beoordeeld en indien nodig versterkt.

Aardbeving-noodopvang op het Innersdijk-terrein

Geen opmerkingen: