dinsdag 20 november 2018

PEDALPARK OMGEDOOPT TOT DIRT PARK


"Wij van Dirt Park Groningen doen niet mee aan rommel verspreiden of afsteken van vuurwerk."


Naar aanleiding van het gisteren gepubliceerde blogbericht over het Pedalpark, met daar in geuite vragen, kwam gisteravond een antwoord vanuit de organisatie van deze in het Groene Hart liggende crossbaan.


Het Pedalpark is omgedoopt tot Dirt Park.


Onderstaande tekst + rechter foto werd opgestuurd door Tom Westerdijk.

Stichting Pedalpark is een aantal jaren geleden verhuist naar skatepark Colosseum in Vinkhuizen. Op dat moment bleven wij, een overgebleven groepje enthousiastelingen, de crossbaan onderhouden. Wij hebben toen de baan omgedoopt tot Dirt Park Groningen (afgekort DPG) om verwarring te voorkomen. In de afgelopen jaren hebben wij het park in goede vorm gehouden zodat jong en oud er nog steeds plezier van
heeft. Echter, langzamerhand kwamen wij erachter dat er veel misverstanden zijn over het park. 

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het park niet alleen een 'crossbaan' is. Kinderen kunnen nog steeds met de fiets een paar rondjes 'crossen' op het park maar de sport is flink doorontwikkeld de laatste jaren. Deze sport heet dirt-rijden. Het is verwant aan de olympische sport BMX Race maar nog meer aan BMX Park wat in 2020 voor het eerst op de olympische spelen zal verschijnen. Net zoals veel sporten kan dirt-rijden nog steeds beoefend worden door fietsers van alle leeftijden. Dirt Park Groningen is hiervoor één van de grootste en best onderhouden banen van Nederland. Daardoor worden dus ook veel rijders vanuit andere delen van Nederland aangetrokken. Een goed voorbeeld daarvan is een evenement in de zomer van dit jaar waar kinderen en professionele rijders samen kwamen om een gezellige dag te hebben (zie foto onder).
Uit de beginjaren....toen nog Pedal park

Een ander mogelijk misverstand is dat het park slecht gedrag van jongeren stimuleert. Zoals in het bericht van 2009 op de BeijumNieuws-pagina werd genoemd, zijn er nog steeds een aantal jongeren die op en rond het park overlast veroorzaken. Het moet duidelijk zijn dat wij van Dirt Park Groningen hier niet in deelnemen. Wij laten bijvoorbeeld geen rommel achter en steken geen vuurwerkbommen af. Het is zelfs zo dat wij regelmatig deze jongeren vragen hun afval mee te nemen en we spreken hen aan wanneer zij de kinderen op het park lastig vallen.

Ten slotte, ook al is het park van de keiharde Groningse klei gemaakt, het vergt veel werk om de baan veilig en plezierig te houden. De enige methode is om met de schep regelmatig overal bij langs te gaan om bijvoorbeeld gaten op te vullen. Een lange periode van regen kan schade aanbrengen op de meest kwetsbare delen van het park. Het vele herstelwerk kan dus worden voorkomen door er zeilen op te leggen. 

Naast het onderhoud, zijn wij op dit moment bezig met plannen om het park weer een nieuw leven in te blazen. Onze doelen zijn om het park te verbeteren en veiliger te maken, de buurt te informeren over de baan en bij het park te betrekken. Uiteindelijk hopen wij dat Dirt Park Groningen toegankelijker en aantrekkelijker wordt voor zowel buurtbewoners als professionele fietsers.

Als u klachten of suggesties hebt, horen wij graag van de buurt en kunt u gerust een keer langskomen als wij er zijn. U kunt ons ook bereiken op onze Facebookpagina (https://nl-nl.facebook.com/DirtParkGroningen/) of onze Instagrampagina (https://www.instagram.com/dirtparkgroningen/). 

Met vriendelijke groet, Dirt Park Groningen

Geen opmerkingen: