maandag 19 november 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (119)Trek een blik open
Niemand kan de toekomst voorspellen. Geloof jij in een glazenbol? Zo’n vrouw op de kermis die je de toekomst wil voorspellen. Nee? Nou, ik ook niet. Het is wat met al die onzekerheden en dan gaan ze ook nog eens twintig jaar vooruitblikken las ik op het nieuws.

Dat gebeurt tegenwoordig met heel veel dingen en onderwerpen. Is dat een nieuwe hype ofzo?
Dat men graag in de toekomst zou willen kijken dat is op zich nog wel te begrijpen, maar om sommige beweringen moet ik dan toch wel even hardop van lachen.

Neem het nieuws er even bij dat gaat over het vooruitzicht qua werk over twintig jaar. Dat er meer robots in zullen gezet gaan worden met de tijd, is een vrij logische zet. Alleen ik heb er dan meteen plaatjes bij en als ik kon tekenen maakte ik er een stripverhaal van. Ik zie het volgende: Allemaal robots aan de lopende band staan, die suiker inpakken om iets te noemen. Zie je ze? Aan één lange band… de één doet de suiker wegen, de ander sluit het pak af en weer een ander legt het in een doos. Als de eerste robot uitvalt door bijvoorbeeld een mechanisch armprobleem (een tenniselleboog bij een persoonlijk mens), om de suiker te vangen wat in dat suikerpak moet, heb je een heus probleem… de hele vloer van de fabriek onder de suiker. Toch blijf je mensen nodig hebben.
Nou goed, laten we het leuk houden hé. Niet iedereen heeft een leuke baan, terwijl hij of zij daar wel goed mee verdient. Alle dagen sjagie is ook niet best. Dus dat idee om dan 3 dagen werk te doen wat je niet leuk vindt en dan nog 2 dagen werk doen wat je wel heel erg tof vindt en minder verdient, maar je humeur er 90 graden van omdraait is toch ook wel iets voor te zeggen.
Laten we ook de weekenden vergeten. Neem gewoon weekend door de weeks. Ja, dat kan juist, want we leven al bijna in een 24-7 wereld. Vaak is het op de zondag bijvoorbeeld drukker in de stad dan op een doordeweekse dag, wist je dat? 
Ik persoonlijk heb een hekel aan die overvolle winkels. En als nou iedereen zijn of haar werk ook in het weekend kan uitvoeren, ongeacht wat voor baan dan ook, wordt de drukte beter verspreidt en ontstaan er minder ergernissen her en der. Je baan kan je in heel veel gevallen meenemen naar huis, vroeger noemde men dat overwerken. Tegenwoordig heet dat netjes; thuiswerken. Klinkt tof toch?

De mensen die onverhoeds thuis zitten vanwege welke kwaal dan ook en nog iets kunnen betekenen voor de maatschappij, daar is volop iets voor te bedenken. Denk aan het wandelen met ouderen, een praatje, een kop koffie drinken, een spelletje doen, op een kind passen, op een dier passen, een klein klusje doen in en om het huis. Je kent die site wehelpen.nl toch wel? Nou, die is echt ontzettend handig en juist daar zie je maar weer hoe mensen toch in staat zijn om onbaatzuchtig klaar te staan voor de medemens.
Doe jij weleens iets voor een ander?
2018©Vlindertje73

Geen opmerkingen: