woensdag 7 november 2018

WERELDBEROEMDE LOGÉ IN BEIJUM (Adama Dramé)
Dezer dagen kunt u in Beijum maar zo een zeer bijzondere man tegen het lijf lopen. De wereldberoemde meesterdrummer Adama Dramé is namelijk  in Groningen voor een eenmalig concert en hij logeert in Beijum! 

Aldus de eerste zinnen van een mail die eergisteren binnenkwam via kruidenvrouw Saskia Nieboer.

 Adama Dramé, nooit van gehoord. Maar Google staat er redelijk vol mee.  Hij wordt omschreven als de beste percussionist en djembé bespeler ter wereld.

Zie hier bijvoorbeeld een van zijn solo djembé optredens.

Iedereen die ook maar iets af weet van de djembé zal het fenomeen Adama Dramé aanwijzen als de onbetwiste meester van dit instrument. Hij wordt ook wel de Mozart van het djembé drummen genoemd, deze inmiddels 59-jarige grootheid uit Burkina Faso. Die officieuze titel werd hem verleend toen hij tijdens zijn eerste Europese solo optreden in Genève 1979 de wereld verraste met zijn complexe en vernieuwende ritmes. AAFM

De Beijumblogger belde gisteren aan het begin van de avond bij Saskia Nieboer aan.
De kruidenvrouw stond in de keuken een maaltijd voor te bereiden, de hooggeëerde gast zal lekker op de bank te chillen.  Wat een stralende persoonlijkheid, zie afbeelding boven.

Daar moest ook een klein filmpje bij, pak je djembé eens Adama. Even praten, hij kwam vanuit Saarbrucken naar Groningen, zondag gaat hij in Parijs optreden en...echt hij treedt over de hele wereld op...

Zogezegd zo gedaan. Zie en beluister het resultaat hieronder. De helemaal boven begonnen mail van Nieboer loopt hier onder door. Komende vrijdag een spetterende djembé voorstelling van de meester in het Plafformtheater bijwonen?

De 'grand maître du  djembé' was een van de eerste Afrikanen die in de jaren 80 les kwamen geven het Noorden, wat resulteerde in een intensieve samenwerking met diverse Groningse muzikanten en bezoeken over en weer. 
Met de Groningse percussiegroep Mandinka heeft Adama al vele jaren een bijzondere band. Die groep bestaat uit 2 Groningse mannen, Robert Drent en Chris van der Veen en 2 Beijumse vrouwen,  Heleen Groen en Saskia Nieboer. Zij hebben diverse composities van Adama op zijn verzoek bewerkt waardoor de verbinding tussen Zuid en Noord in hun muziek hoorbaar is. 
Het belooft een spetterend optreden te worden! 

Vrijdagavond 20.30 uur in het Platformtheater aan het Boterdiep, voorprogramma: Marigold Grooves, afterparty met Afrikaanse muziek: DJ Dahlee Beatmonk. Entree 12,-. studenten 9,-


Geen opmerkingen: