maandag 7 december 2009

WOEDE OM OVERLAST CROSSBAAN/PEDALPARK(1)

Ongeveer 25 omwonenden van het Pedalpark kwamen vanavond in het Heerdenhoes bijeen om hun stem te laten horen i.v.m. het voornemen van de gemeente Groningen om een aantal vernieuwingen aan te brengen bij de dug-out (overkapping) van de crossbaan. Op 12 november was er een eerste bijeenkomst geweest voor omwonenden van de Bunnemaheerd. Op deze avond in november werd aangegeven dat de gemeente een lichtpunt bij de dug-out wilde plaatsen, evenals een nieuwe skatevoorziening. Echter, afgezien van mensen die te maken hebben met de werkgroep Groene Long en de Klankbordgroep Groene Long kwam er geen bewoner opdagen. Vanavond kwamen er niet alleen bewoners uit de Bunnemaheerd op de avond af, ook omwonenden uit de Jaltada- en Grevingaheerd waren present. Naast de bewoners waren aanwezig: Irma Zijlstra, stadsdeelsecretaris van Noorddijk, jongerenwerker Anno Jager, gebiedsmanager van Noorddijk Ruud van Erp en wederom mensen uit de werkgroep Groene Long.
Nobel plan
Het plan om een crossparkje voor jongeren in de Groene Long aan te leggen had een paar jaar geleden een nobele reden: jongeren een plek geven waar ze met hun eigen normen en waarden zichzelf kunnen zijn. En passant werden ook jongeren die overlast veroorzaakten bij het winkelcentrum naar het pedalpark gelokt. Ook dit had weer een nobel doel: de jongeren konden zinvol bezig gaan en overlastveroorzakers zouden een leidende, opbouwende en sturende rol kunnen krijgen bij de crossbaan. Aan de goede bedoelingen hoeft niet te worden getwijfeld, de jongeren bouwden de crossbaan zelf op, de gemeente subsidieerde het en jongerenwerker Anno Jager spant zich tot op de dag van vandaag in om het hele project te sturen, jongeren te begeleiden en te vormen, en het op de rails te houden. Dat op de rails houden was vanavond tijdens het eerste uur van de bijeenkomst wel nodig. Bewoners spuugden hun gal en de meeste aanwezigen zagen het project liever vandaag dan morgen naar Kardinge vertrekken.Want, er wordt toch niet naar ons geluisterd.
Woede en verhitting

Irma Zijlstra wilde de aanwezigen in eerst instantie uitleg verschaffen over de plannen om een lichtpunt en skatebaan toe te voegen aan de crossbaan. Maar dit lukte het eerste uur van de bijeenkomst niet. De meeste omwonenden kwamen oververhit op de avond af om de plannen tegen te houden en om verhaal te halen. De woede werd in eerste instantie nog aangewakkerd door het idee dat 'de gemeente' de plannen al vast had staan en er geen discussie meer mogelijk zou zijn. Eerst de woede. Een paar citaten van omwonenden: Onze leuke woonplek is weg. We hebben al maanden last van lawaai en rotzooi en we worden bedreigd als we de jongeren hier op aan spreken. We bellen al maanden de politie maar die doet niks. Weet u wel dat er gedealt wordt? We hebben drie weken achtereen gebeld naar het Meldpunt Overlast en de politie, we horen gekrijs en geschop tegen de dug-out en er rijden motoren en auto's over het grasveld naar de crossbaan. Het is een project wat niet beheersbaar is en wij hebben dat vlak voor onze huizen, we hebben er ontzettend veel last van! De politie en het Meldpunt reageren niet!
Overlast moet aangepakt
De stoom moest eerst van de ketel voor er constructief overlegd kon worden, de zaal was bijna een uur echt oververhit.Maar uiteindelijk won het verstand het van de begrijpelijke emoties. Ruud van Erp gaf aan verbaast te zijn over de vele klachten richting het Meldount overlast:" Daar wist ik niks van, ik beloof dat ik de banden met het Meldpunt ga aanhalen." Anno Jager vertelde dat de jongeren die voor overlast zorgen niet de crossers zijn:"De jongeren die dat wel doen komen vaak niet uit de wijk, ze komen niet om te crossen maar zoeken een hangplek." Als een achte straathoekwerker bleef hij opkomen voor zijn doelgroep:"Er gebeurt ook heel veel positiefs, niet alle jongeren zorgen voor overlast, je moet deze jongeren een plekje gunnen en ze niet wegstoppen." Tegelijkertijd gaf hij aan begrip te hebben voor de klachten van omwonenden:" Sommige gedragingen kunnen echt niet door de beugel, geluidsoverlast, auto's en motoren en ook bedreigingen zijn niet goed te praten en dienen aangepakt te worden!"
Morgen het vervolg van de bijeenkomst. Hoe en wat nu verder? De mensen op bovenstaande archieffoto hebben niks met de overlast te maken!

1 opmerking:

Karin.P. zei

Triest allemaal weet van mijn dochter dat het een favoriete plek is bij veel jongeren en als het uitegbereid zou worden alleen maar mooi maar er is moeilijk toezicht te houden zo.
En het ligt idd precies achter de huizen dus niet echt ideaal hoop dat er een goeie oplsooing komt voor beide partijen.