woensdag 30 december 2009

OVERHEID IN ACTIE TEGEN OUD EN NIEUWVANDALISME

Buiten knalt en flikkert het reeds weer. Niks wachten tot morgenvroeg 10 uur voordat er vuurwerk afgeschoten mag worden. Het slaat natuurlijk ook nergens op, geef jongeren een zak met vuurwerk en vertel ze dat ze er 24 uur vanaf moeten blijven. No way. Knallen met die hap. Wat niet mag is vaak extra spannend.
De overheid is er op gebrand om komend oud en nieuw goed te laten verlopen. Lees hiervoor onderstaande artikelen:
Het ministerie van Binnenlandse Zaken start maandag een campagne om burgers op te roepen ongeregeldheden of vernielingen tijdens de komende jaarwisseling met fototoestel of telefoon vast te leggen. a.. Vandaal draait niet op voor schade oud en nieuw Het departement benadrukt dat de situatie zich er wel voor moet lenen en dat het zeker niet verwacht wordt in mogelijk onveilige situaties voor de persoon zelf.Als er wel gefilmd of gefotografeerd kan worden, kan het materiaal de politie helpen bij het opsporen van de vandalen. Tijdens de vorige jaarwisseling waren er veel vernielingen en geweldszaken in het land.

Bodycams in Beijum?
Op lokaal niveau gaan agenten met camera's de straat op om vandalisme beter te kunnen bestrijden. Zullen ze morgenavond ook bij Winkelcentrum Beijum rondlopen?
GRONINGEN - Ook tijdens de jaarwisseling gaan Groninger agenten met een camera op de pet de straat op.De politie in Groningen gebruikt de 'bodycams' al sinds afgelopen oktober. Ze werden voor het eerst ingezet tijdens de 4 Mijl van Groningen. Het doel is om agressie en geweld tegen agenten aan te pakken. In de meldkamer kan live worden meegekeken naar de beelden.Negen andere politiekorpsen in ons land gaan de bodycam ook gebruiken tijdens Oud en Nieuw. http://www.rtvnoord.nl/nieuws/indexsl.asp?actie=totaalbericht&pid=87855
Tip: u mag uw foto's of video's van oud en nieuw ook naar Beijumnieuws@online sturen.
ATTENTIE: IK KREEG NET EEN MAIL OVER HET FEIT DAT AGENTEN IN BURGER IN BEIJUM CONTROLEREN OP TE VROEG AFSTEKEN VAN VUURWERK EN BOETES UITSCHRIJVEN. OOK STUURDE IEMAND EEN REACTIE MET DEZELFDE STREKKING ONDER HET VORIGE ARTIKEL

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Hierbij nog een belangrijk deel van het NOS Journaal on line van 12 december 2009:

“Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat vanaf maandag het publiek vragen om steun in de strijd tegen vandalisme tijdens Oud en Nieuw. Het is een variant van de campagne Nederland Veilig.
Getuigen van geweld of vernielingen, wordt gevraagd het noodnummer 112 te bellen en de daders aan te spreken. Ook worden ze opgeroepen vandalisme vast te leggen met een fototoestel of mobieltje.” Einde citaat.

Ik doel met name op het bellen van het alarmnummer 112.

In Bedum hebben ze een aardig “idee”: burgerwachten. In goede samenwerking met de politie.

Zie: http://www.rtvnoord.nl/nieuws/indexwm.asp?actie=totaalbericht&pid=87854

Citaat:

"Bedum overweegt burgerwacht

BEDUM - Algemeen Plaatselijk Belang Bedum overweegt een burgerwacht in te stellen.

Onlangs ging voor de tiende keer dit jaar een auto in vlammen op. In dit laatste geval sloeg de brand bijna over naar de woning van de autobezitter. Bij veel Bedumers zou de schrik er goed in zitten.

Algemeen Plaatselijk Belang Bedum wil de politie helpen door bijvoorbeeld een burgerwacht in het leven te roepen."

Kees Huizenga zei

Zie ook:

http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/stad/article5641287.ece/Camera's-en-snelrecht-tegen-onrust

Met een mooie foto van de politiepetcamera.