woensdag 2 december 2009

EGELS KOMEN GRAAG EVEN BIJ U ETEN

Je zou het bijna vergeten maar het is nog altijd het Jaar van de Egel. Wat klinkt dat trouwens grotesk, vindt u ook niet? Een heel jaar Egels? Is de Week van de Egel niet genoeg? Of de Dag van de Egel? Maar goed.

Twee bewoners die aan de zuidrand van Beijum wonen, aan de Holmsterheerd, stuurden deze foto op. De egels zijn net aan hun winterslaap begonnen maar met het mooie en zachte herfstweer van november kwamen ze nog graag even een hapje mee-eten in de tuin.Het gebeurde regelmatig dat een paar egels even een bakje eten bij deze bewoners kwamen oppeuzelen. Wat zegt de site http://www.jaarvandeegel.nl/ o.a. over egels in de tuin?
De aanwezigheid van egels in uw tuin is gunstig omdat ze kevers, rupsen en slakken eten. Het gebruik van vergif moet dus zeker achterwege worden gelaten: deze stoffen hopen zich via het voedsel op in de egel, die er vervolgens dood aan kan gaan.
Wat gegeten wordt moet er vaak ook weer uit: De gitzwarte uitwerpselen van de egel zijn gemakkelijk te vinden. Vaak glinsteren die door de niet verteerde delen van keverschilden.

Geen opmerkingen: