donderdag 3 december 2009

DE STELLING VAN DE WEEK (5)

Beijum is een verdeelde wijk, elk clubje is voor zichzelf bezig en er is weinig of geen gemeenschappelijkheid. Als toppunt van verdeeldheid zie je de ene dag een Sinterklaas in Beijum Oost aankomen en twee dagen later weer een in Beijum West. Het zou goed zijn als er op allerlei gebied wat meer verbondenheid in de wijk zou komen.
(Inzender bij beheerder bekend)

21 opmerkingen:

Karin.P. zei

Dat veel mensen op zichzelf zijn en soms niet eens weten wie hun buren zijn of erger nog dat iemand weken/maanden lang dood in huis ligt is niet iets wat specifiek van Beijum is, het gebeurd overal.
Dat de sint (van west) nu wel in beijum oost komt is een hele stap voorwaarts.
Laten we hopen dat er volgend jaar gewoon 1 sint is die eerst een uurtje op het ene plein is en dan een uurtje op het andere.

Frank zei

Het gaat volgens mij hier niet zozeer om individuele mensen maar om organisaties. Jammer dat er een niet een soort van algemene Vensterwijk Beijum is. De steller heeft wel een beetje gelijk. In het voorjaar had je een voorjaarsmarkt op plein oost, een wiershoeckdag en ook nog ene open dag in de schooltuin. Kan beter gecoordineerd.

Anoniem zei

Beijumniews kan hier toch rol in spelen?

Karin.P. zei

Idd gewoon 1 activiteitengroep die activiteiten organiseerd voor heel Beijum.
Maar het probleem is het geld, oost krijgt extra geld omdat het hier zo beroerd ging/gaat.
En annoniem wat voor taak moet Beijumnieuws hierin spelen ?

Alie zei

Ja dat laatste zou ik ook wel eens willen weten. Je gooit daarbij meteen een enorme verantwoordelijkheid op de schouders van Johan. Een centrale wijkcommissie is beter. Activiteiten die worden gepland moeten via hun. Zij kunnen dan voorkomen dat er 3 of meer dingen op 1 dag gepland worden, zij kunnen 1 stel sint en pieten regelen, enz.
Maar idd, hoe zet je zoiets op poten? Helaas dat de BOB niet beter functioneert, zo'n orgaan zou heel geschikt zijn voor dit soort taken. Laten we het nu maar niet aan hun overlaten, weet je nooit wat er gebeurd.

Anoniem zei

Beijumnieuws is de overkoepelende nieuwssite van Beijum, veel beijumers kijken er naar. Waarom zou in geval vcan criesus en bij leuke dingen de site niet een rol kunnen spelen? Er is ja niks anders in de wijk.Het gaat om een paar mailtjes en goed contact met stichting Stiel en de gemneente in Beijum. Waarom zou johan dat niet willen doen?

John Veldman zei

Beste mensen,

misschien weten de meesten nog wel dat er tot ongeveer een jaar of 6 geleden een goed draaiend activiteitenoverleg in Beijum was. Daar werden de meeste activiteiten gecoördineerd en ook samen georganiseerd (Bruisend Beijum bijvoorbeeld). Dat overleg is na het faillisement van WING, die dat organiseerde, door de gemeente niet meer belangrijk gevonden. De opvolgers van WING kregen daar geen opdracht meer voor. De BOB heeft jaren om een hernieuwd overleg gevraagd en sinds dit voorjaar mag dat gelukkig weer. Stiel heeft nu de opdracht dat te regelen. Voor de zomer is er een eerste bijeenkomst geweest en kijk eens aan, komende woensdag is de volgende. Als alle organisaties meedoen (en veel clubs zijn er al bij betrokken) kan er veel. Bij die eerste bijeenkomst is dat al gebeurd en zijn geplande activiteiten verschoven om niet in elkaars vaarwater te zitten.

Overigens heb ik niet de illusie dat je met dit overleg kunt voorkomen dat twee of meer activiteiten tegelijk worden georganiseerd. En dat lijkt me ook niet nodig. Van belang lijkt me wel dat je activiteiten met een redelijk gelijke doelgroep wel afstemd.

Ooit werkte ik in een buurt waarin 2 clubs op nauwelijks 50 meter van elkaar een sinterklaasmiddag voor kinderen organiseerden. Over afstemming viel niet te praten zodat het regelmatig voorkwam dat de beide Klazen op zo ongeveer hetzelfde tijdstip aankwamen. Ik heb nog nooit zoveel ouders met hun kinderen zien hardlopen om toch maar vooral bij beide bijeenkomsten cadeautjes te krijgen. Als er al mensen problemen mee hadden, niet de ouders. Dus als voorbeeld voor de stelling vind ik het niet zo sterk.

Anoniem zei

Het is toch eigenlijk heel simpel. Wie heeft de ene Sint geregeld, wie de andere, die hoofden even bij elkaar zetten. Voor beiden is het toch geldverspilling, samen is goedkoper en leuker voor iedereen.
Leven is zo simpel.

Frank zei

Beste John Veldman,
je reactie komt gelukkig dit keer zonder stekeligheid en lullige opmerkingen over.Ik denk dat de BOB blij moet zijn met een wijkgenoot en vrijwilliger die zich zo enorm inspant om heel veel Beiojumers van goed en actuel nieuws te voorzien.De BOB zou pas echt een overkoepelende en verbindende organisatie zijn als er waardering voor initiatieven die buiten hun macht vallen, zoals deze site, zouden worden geuit.Nu blijf je ergens toch bezig om de eigen toko te verdedigen terwijl iedereen weet dat de BOB in Beijum ernstig in gebreke blijft.Dat is jammer.

John Veldman zei

Beste Frank,

ik ken je niet. Ik zal maar aannemen dat Frank je echte voornaam is hoewel je dat ook niet zeker kunt weten.
Dat een aantal mensen de BOB blijkbaar niet zien zitten, is hun goed recht. Ze strijden over het algemeen wel met open vizier, ook op dit blog. Waar jouw aversie vandaan komt, moeten we maar gissen. Met opmerkingen zoals die laatste van je dat ´iedereen in Beijum weet dat de BOB ernstig in gebreke blijft´, draaf je wel door en wordt je mening een stuk ongeloofwaardiger. Jammer, want de feiten zijn echt anders. Met die gebreken valt het namelijk best wel mee wat ook mag blijken uit het feit dat het aantal leden van de BOB is ook nog nooit zo sterk gegroeid als in het afgelopen jaar. Ben jij daar al bij? En zien we je op de ledenvergaderingen? We kunnen wel tegen een stootje en kritiek is uiteraard altijd welkom. Maar doe dat dan wel via de voordeur en ook met open vizier.

Frank zei

Beste John,
ik ben geen lid en wil dat ook niet worden. Dat is een persoonlijke insteek, ik zou ook geen lid worden van een politieke partij. Zo lang als ik in Beijum woon, bijna 8 jaar,hoor ik alleen maar negatieve verhalen over de BOB, ik kan me niet voorstellen dat jullie veel draagvlak in de wijk hebben.Mijn wantrouwen wordt wat gevoed door de houding van de BOB ten opzichte van deze site, een site die toenemend populair is. Ik hoor er in elk geval steeds meer mensen over.Verder begrijp ik dat er zoveel mensen met conflicten zijn afgehaakt de laatse jaren, die zijn vast niet voor niks weggegaan.Mensen houden niet van een organisatie als de BOB omdat daar een zweem van conflicten omheen hangt. Zitten Kees Huizenga, Johan Fehrman en anderen dan uit hun nek te zwammen? Karin P laat zich ook negatief uit over de BOB dat moet toch een reden hebben.

Karin.P. zei

Hoi Frank

Je hebt helemaal gelijk en ik weet nog maar de helft.
Het vertrouwen is bij mij al lang weg, hoorde pas nog over de montesori beerput waarbij een dame van de bob ook betrokken is bah.

Marin van de Geest zei

Ik snap et niet helamaal Karin P, leg eens uit als je wil.
Ik snap er helemaal niks van en ook niet van John Veldman. Waarom valt het wel mee met de gebreken van de bob, zijn er ineens 500 leden bijgekomen ofzo. Met open vizier strijden is ook man en paard noemen: hoeveel leden zijn er en hoeveel zijn er bijgekomen

Anna van Dam zei

Alle mensen die de BOB elke keer zoveel verwijten zouden toch eens dit officieel en bij de juiste instanties, natuurlijk bij de BOB zelf dit aan de kaak stellen.

Klopt het beeld van de BOB werkelijk?
Hoe kan de BOB een organisatie worden die alle beijumers kan vertegenwoordigen.
Wat mij betreft kan dit ook op een vergadering van de BOB aan de orde gesteld worden, dan kom ik ook.
Zijn niet-leden welkom op zo'n vergadering?
Kunnen zij onderwerpen inbrengen en wanneer zijn die vergaderingen.

(Mocht iemand van de BOB dit lezen...)

Anoniem zei

Steeds weer draait iedere stelling uit op gekissebis over de BOB. Gezien het aantal reakties interesseerd dat toch niemand. Over de stelling, daar gaat het toch om: Laat clubjes en spontane akties die onstaan in bepaalde buurten toch lekker hun gang gaan. Da's pas gezellig. Er is al overkoepeling genoeg in dit land en wie zit daar nu weer op te wachten. Mag ik dit zeggen?

Anna van Dam zei

Dat bedoelde ik eigenlijk ook.

John Veldman zei

1. Volgens mij is dit de eerste keer dat iemand van het bestuur van de BOB op een stelling reageert. Alle opmerkingen over de BOB waren van niet BOB-leden, Kees Huizenga uitgezonderd.

2. Er zijn dit jaar al meer dan 70 mensen lid geworden van de BOB. De teller staat nu rond de 270. Overigens heeft er dit jaar één lid opgezegd. Die informatie stond ook in de stukken voor de ledenvergadering van september j.l.

3. Om gelijk maar te reageren. Nee 270 op een dikke 13.000 inwoners is niet gigantisch veel.
Tot een paar jaar geleden was elke inwoner van 16 jaar en ouder automatisch lid van een bewonersorganisatie. Nu mag dat niet meer en moet iemand zichzelf opgeven. Veel mensen denken nog steeds dat ze volgens die oude regeling nog steeds lid zijn, maar dat is niet meer zo. Overigens is dit geen typisch Beijums gebeuren, maar geldt dit voor alle bewonersorganisaties in de stad.
Desalniettemijn, ondanks alle negatieve uitlatingen over de BOB is een groei van meer dan 30% een hele mooie, lijkt me.

4. Ook niet-leden zijn op de ledenvergaderingen van de BOB welkom. De eerstvolgende ledenvergadering is komend voorjaar en wordt in De Beijumkrant aangekondigd.

5. Je hoeft niet tot het voorjaar te wachten. Je kunt met het bestuur contact opnemen (zie op www.beijum.org). Ook kun je een ingezonden brief sturen naar De Beijumkrant.

6. Net zoals alle andere bewonersorganisaties is de BOB geen organisatie die voor de belangen van alle wijkbewoners opkomt zoals sommige mensen steeds blijken te denken. Kijk maar even op de site hoe de formulering uit de statuten precies is (te lang voor op deze plek).

Anoniem zei

Het is wat. De afgelopen dagen reageerde Veldman ook al op de stelling maar vandaag geeft hij aan vioor het eerst te reageren. Gek dat ie hier de ruimte krijg om reclame te maken voor zijn organisatie. Zou het omgekeerd ook gelden, zouden ze in hun krant ook reclame willen maken voor de site van Johan. Het geeft de ruimhartigheid van beijumniews aan, iedereen kan hier een plek innemen. Beijumnieuws is daarom de echte overkoepelende nieuwsite van Beiojm.

John Veldman zei

Omdat de anoniem van 10.33 het erover had dat iedere stelling weer over de BOB zou gaan, bedoelde ik te zeggen dat dit de eerste stelling is waar vanuit de BOB wordt gereageerd. Excuses als dat niet direct duidelijk was.

Kees.K zei

Nog even over de stelling. Afgezien van het verkeerde voorbeeld (moet de Heilig Man die het zo druk heeft dan gelijktijdig verschijnen op twee plaatsen? Het is toch heel niet gek dattie dan weer hier, dan weer daar is?), vind ik het nogal overdreven om te stellen dat een 'wijk' als Beijum, (kwa inwoners groter dan vele dorpen/steden in grun), saamhorig zou moeten zijn. Dat kan niet met zoveel mensen. Het is wel belangrijk dat mensen zich saamhorig voelen met hun 'buurt', dus met hun heerd of de omringende heerden. Daar is wat te bereiken, niet met 'heel Beijum'. Ik ben jarenlang voorzitter van een buurt geweest in A'dam, 3600 mensen, en dat viel helemaal niet mee om 'iedereen' betrokken te krijgen of alle neuzen in dezelfde sociale richting te richten. Dat is al moeilijk bij 200 man. Dus laat dat 'wij Beijum' nou eens los, kom gewoon op voor je directe leefomgeving. Dus wat mij betreft elke heerd z'n eigen Sint, geen probleem. Maar natuurlijk geen oorlop voeren tussen welke Sint nou de echte is.

Kees.K zei

De laatse zin had natuurlijk moeten zijn "Maar natuurlijk geen oorlog voeren over welke Sint de echte is."