vrijdag 25 december 2009

EEN WITTE KERST (en dichtgeslibte heerden)

Eindelijk maar toch. Een witte kerst. Hoe lang is het geleden? Ik geef toe, het heeft iets extra's, lekker behagelijk binnen bij de kerstboom aan de borrel, pils of koffie terwijl het buiten sneeuwt. Het 'dreaming of a white christmas' krijgt vandaag een nuchtere en realistische waarde. Het is een beetje een anticlimax, vindt u ook niet? Dromen over iets is toch altijd fijner dan de concrete, aardse realiteit.

Het zijn bij uitstek dagen waarop je bezoekjes aflegt of zelf bezoek ontvangt. Ik ben niet zo'n zeur als het op winterweer aankomt, maar toch denk ik de laatste dagen wel eens: beste mensen van de gemeente Groningen, ga eens bij de kerstboom, het bezoek en de borrel weg en maak de heerden in Beijum eens begaanbaar. Het is een beetje egoïstisch geredeneerd, ik weet het. Maar het geploeter links en rechts in Beijum om je met de auto te verplaatsen is ook niet mis. Het kan irritant zijn voor de mensen die de weg op willen. En ik vraag me af of ambulances en brandweerauto's overal in de wijk door kunnen rijden voor het geval er iets is. (foto van vanmiddag, omstreeks 13 uur)

1 opmerking:

Alie zei

Wij waren vanochtend met de auto naar de Jensemaheerd gegaan omdat het zo regende. Vanmiddag stonden we dus vast in de vieze natte kleddersneeuw.. gelukkig had ik uit voorzorg de schep achterin gelegd (heb al eerder vastgezeten deze week, gelukkig was dat op de parkeerplaats voor mn huis).
Toen ik ons uitgegraven had en ik in het spoor zat was het alsnog glibberen en glijden. Ook lopend van de auto naar huis was het oppassen. Als je even niet weet dat ergens een geultje in de weg zit, stap je zomaar tot je enkels in de watersneeuw...
Handig is het niet. Maar ik snap het ook wel weer, het is natuurlijk al een enorme klus om de doorgaande wegen sneeuw en ijsvrij te krijgen en te houden. Dan is het geen doen om alle straten in Groningen ook nog eens bijlangs te gaan. Ze zullen wel gedacht hebben bij de gemeente: het gaat vanzelf weer dooien, in Nederland hoef je daar meestal niet zolang op te wachten. Nou, inderdaad. Maar ondertussen is het verraderlijk glad! Mensen, pas alsjeblieft op. Volgens mij is dit gevaarlijker dan verse sneeuw, omdat je niet in de gaten hebt dat het zo glad is, met sneeuw let je daar automatisch wel op. En nog een nadeel: als je nu valt ben je van top tot teen doorweekt..
Sterkte allemaal met de naweeen van de sneeuw.