woensdag 30 december 2009

WORDT 2010 EEN BETER JAAR VOOR DE BOERDERIJUM?


Deze foto's zijn een paar dagen geleden gemaakt. Het terras van de theeschenkerij lag onder een witte deken en voor de Boerderijum werd een speeltoestel weggereden. De chauffeur van de vrachtwagen antwoordde desgevraagd dat het een foute bestelling was geweest, het exemplaar op de foto wordt verruild voor een ander speeltoestel.

Ik heb het vaker aangekaart, de Boerderijum functioneert nog niet zo zoals het zou kunnen. "Beijum" spande zich in om de Boerderij herbouwd te krijgen maar datzelfde Beijum komt niet opdagen sinds het bijna driekwart jaar geleden geopend werd.

In het gunstigste geval is er gewoon sprake van opstartproblematiek, de motor moet eerst even warm draaien. Eenmaal op gang gekomen zal het flonkeren en spetteren. In het ongunstige geval kampen we hier met een soort van Plein Oost-syndroom. In dat geval worden Beijumers over twee jaar uitgenodigt om mee te denken over hoe er leven in de Boerderijum kan komen. Het gebouw moet van de Beijumers zijn, maar het is de vraag of de wijk dit ook zo ervaart. Ik weet bijvoorbeeld van redelijk wat omwonenden, ze kijken tegen het gebouw aan, dat ze de oranje kleur op de kozijnen verafschuwen. Grijze daken, oranje kozijnen, het is een kwestie van persoonlijke smaak maar ik vraag me ook wel eens af: Had dit niet wat speelser en feestelijker gekund? Het lijkt toch net alsof de kozijnen nog in de menie, in de grondverf zit.
Het is te hopen dat de Boerderijum in het nieuwe jaar een plek grotere plek in de Beijumer harten zal gaan innemen. Het heeft het tij natuurlijk ook wat tegen, zeg maar de (zogenaamde?) economische crisis. Tien jaar geleden ging je met een fles limonade en een pak koekjes naar de kinderboerderij, je kocht er wat snoep voor een dubbeltje, boekje of krantje mee en je zat een paar uur gebeiteld. Een lekkere krakkemikkige speeltuin en een oude en avontuurlijke Bezoekerscentrum. Nu kom je door glazen schuifdeuren een instituut binnen en buiten zie je een spliksplinternieuwe speeltuin met spliksplinternieuwe speeltoestellen. Je zult wat euro's mee moeten nemen om jezelf en je kinderen te kunnen tracteren. Tien jaar geleden had hét icoon van het Bezoekerscentrum, Flip Klatter, de vrije hand om een liefdevolle, speelse en avontuurlijke plek te creëren. Nu is hij een radertje in een institutioneel systeem en wordt hij van 'bovenaf' aangestuurd.
Voor de zich met hart en ziel inspannende mensen van Stichting de Zijlen, kinderdagverblijf De Mallemolen en andere medewerkers(NDE-ers) is het te hopen dat de Boerderij(um) vanaf het voorjaar ouderwets gaat bruisen. En nog beter, dat dit al in januari het geval mag zijn. Binnen is het in elk geval warm, zie het bord, en met uw komst wordt het misschien ook nog gezellig. Het jaar 2010 wordt een belangrijk jaar voor de Boerderijum. Wordt na het debacle van Plein Oost (miljoeneninvestering) De Boerderijum (ook miljoenen) een tweede zorgenkindje in de wijk? Of wordt het toch nog een aantrekkelijke plek in het Groene Hart waar Beijumers trots op zullen zijn en met plezier heengaan? Ik ben er eerlijk gezegt niet helemaal gerust op.

4 opmerkingen:

Corrien zei

Samen met mijn zoontje (net een jaar) kom ik af en toe bij de Boederijum. Er zijn een aantal keer advertenties in de krant geweest met foto's van geiten erbij, alleen die zijn er niet en komen ooit. Dit soort publiciteit komt niet ten gunste van de promotie.
Hoop dat het gauw een echte kinderboerderij wordt.

Anoniem zei

Het kon wel eens het lelijkste gebouw van Beijum zijn.

Giuliano zei

Als ik zou weten waar het is en wat er te doen is zou er in elk geval iemand komen.
Woon hier ook nog maar 3 jaar in beijum.
Veel mensen weten de voorzieningen niet te vinden verneem ik uit mijn omgeving.

De Zijlen zei

Wij zijn blij dat de redacteur Johan opmerkt dat de mensen van De Zijlen zich met hart en ziel inzetten en hoopt dat de Boerderijum in 2010 meer mensen gaat trekken. Dit hopen wij ook en daarvoor gaan we meerdere acties ondernemen.

Zo starten we in februari een reclamecampagne in de wijk om de Boerderijum op de kaart te zetten. Tegelijkertijd willen we voor de Boerderijum nieuwe cliënten werven. Ook gaan we verenigingen aanschrijven voor bijvoorbeeld het huren van een zaal. Bovendien gaan we de komende maanden allerlei kinderactiviteiten organiseren. En last but not least vindt komend voorjaar de feestelijke opening van de speeltuin plaats.

Ook hebben al verschillende dieren hun thuis op de Boerderijum gevonden: er zijn geitjes, konijnen, cavia’s, kippen en andere vogels en dit worden er steeds meer. Het Herbouwcomité is bezig met een Afrikaans aquarium met bijzondere vissen. En er komt dit voorjaar een ‘natuurmuur’.

Kortom, de Boerderijum gaat wat ons betreft steeds meer bruisen! Aan ons zal het niet liggen.

Met vriendelijke groet,
Cliënten en medewerkers van de Boerderijum