vrijdag 18 december 2009

STELLING VAN DE WEEK (7)

Het wemelt van de goede doelen. Regelmatig gaan collectanten van de Hartstichting, Greenpeace of andere goede doelen langs de deuren om geld in te zamelen. Vandaag gaan veel toeschouwers naar de Grote Markt. Hun agenda is om Maxima te zien. In het kader van Het Glazen Huis. Dit is belangrijker voor hen dan het ondersteunen van het Goede Doel, het inzamelen van geld voor Malaria.

Mijn stelling is: De hele heisa rondom Het Glazen Huis is een opgefokte mediahype. Belachelijk!
(inzender bij de beheerder bekend)

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit is een goed doel Greenpeace dat zien krieminelen

Kees.K zei

Eens met de stelling. Maar ook wel belangrijk dat malaria bestreden wordt. Dus heb ik liever een collectant aan de deur voor dat doel dan een paar piepeltjes in een glazen huis. En ik las dat je als 'prijs' samen met WA en MA vrijwilligerswerk mag gaan doen. Tja, dat zal dan wel zijn het kuisen van het bos rondom hun woonplaats, niet de Zuidwende uitruimen met lieslaarzen aan. Maar goed, de grote markt is in ieder geval sneeuwvrij gemaakt. Houzee.

Alie zei

ik vind het niet belachelijk. Er wordt aandacht gevraagd voor een zogenaamd stil probleem. Oftewel een probleem waar normaal gesproken weinig aandacht voor is. Hoe krijg je aandacht? juist, door media in te schakelen. Natuurlijk zit er een deel show bij. Maar gelukkig doen ze er ook vanalles voor. Niet eten, en in een glazen huis leven 6 dagen. Enkel de wc en slaapkamers zijn afgeschermd. Voor de rest kan iedereen dus zien als je in je neus peutert of bij wijze van moet kotsen.
Dat is ook niet niks. En op deze manier halen ze gewoon bergen en bergen met geld op. Gewoon om geld vragen is tegenwoordig niet meer genoeg. Een collecte van welk doel ook haalt landelijk nooit echt nooit zoveel op als ze in 6 dagen doen bij het glazen huis.
En Groningen pakt het slim aan door er reclamecampagnes aan te koppelen. Het is een marketing stunt van heb ik jou daar. Maar belachelijk vind ik het zeker niet. Geniaal. Dat eerder.
Ik wens de mensen in het glazen huis heel veel sterkte met alles, ik kijk over 6 dagen wel naar de uitslag en het eindfeest. Vorig jaar kwamen ze uit dat huis.. echt niet normaal zoals ze er uit zagen..
En blijf vooral lekker reclame maken in alle media!!

Karin.P. zei

Het glazenhuis mag dan in de ogen van (veel) mensen een mediahype zijn feit is wel dat het ENORM veel geld opleverd en daar gaat het ieder jaar om.
Mensen zetten zich massaal in en bieden diverse diensten aan.
Maandagavond moet Sarah iets speciaals doen waar ik nog niks over kan zeggen ;-)
En wij gaan ook zeker nog aan diverse dingen meedoen.

Anoniem zei

Ik heb niks tegen mensen met collectebussen. Ik doe er altijd wat in als ze aan de deur komen. Wel kijk ik per keer wat ik kan missen. Minder blij ben ik met collectanten in winkelstraten die je proberen te machtigen om elke maand een vast bedrag te geven. Wel laat ik ze uitgebreid aan het woord over de reden van het goede doel. Als ze een collectebus bij zich hebben, doe ik er wat in.

(René)

Anoniem zei

Bij mij kwam een jongentje langs uit Pieterburen en zijn oma woont in Groningen en hij verkocht voor school vliegenmeppers. Als je zijn verhaal hoorde dan denk ik ook dat het voor kinderen leerzaam is. Het kan ook iets bindends zijn tussen jong en oud.
Hij ging in ieder geval trots weg en was erg blij met mijn extra geld. En ik blij met zijn lach en gezicht.

(Gerda)

g.wanders zei

Ik ben het volkomen eens met Alie 22:20.
Jammer dat de stelling eindigt met "belachelijk!"

gw zei

Alie 22:20 moet zijn 22:02

Annamarie zei

dat het een mediahype is... daar ben ik het eigenlijk wel een beetje mee eens.
feit is dat het op deze manier bekendheid en veel, heel veel geld opleverd, geld wat hard nodig is...

dat het belachelijk gevonden word dat vind ik jammer en daar ben ik het dus niet mee eens...

hoeveel shows zijn er de afgelopen jaren op de tv geweest voor andere belangrijke doelen met als enig doel veel geld binnenhalen of naamsbekendheid te krijgen?
daar is ook nooit van gezegd dat belachelijk is ondanks de mediahype daaromheen...

ik vind het geweldig dat er eens iets hier in de stad te beleven is op dat gebied!

Kees.K zei

Media een rol geven in onze wereld is een ernstig misdrijf tegen de waarheid. Maar goed, we doen het er al jaren mee. Maar dat we dit soort evenementen nodig hebben om aan een probleem iets te doen is nog erger. Het bewijst dat weinig mensen ergens over nadenken, behalve dan als het in de media is. Neem maar de globale onzin over de klimaatverandering die door de mens zou zijn veroorzaakt. Nu is er dus een glazen huis in Groningen (dat het hier is is sowieso niet belangrijk natuurlijk voor het doel), en dan is dat zo prima omdat er zoveel geld mee binnengehaald wordt. Voor de bestrijding van een ziekte is dat natuurlijk goed, maar voor de moraal niet. Waarom zou je geld geven omdat dit 'huis' er is? Waarom dan niet gewoon je geld storten op de het hele jaar door beschikbare rekeningen voor hetzelfde 'goede doel'? Voelt het behaaglijker om iets te doen in een massa? En ze 'doen er van alles voor', een paar daagjes zichtbaar niet eten. Nou, 't is me wat qua opoffering. Kortom, belachelijke zooi, vooral zo tegen de kerstdagen, maar okee, d'r komt wat meer geld binnen dan normaal. En dat is nu juist het belachelijke van dit verhaal.

Alie zei

Weten we meteen van wie de stelling komt..
Kees, ga jij dan 6 dagen in je eentje niet eten en dan het geld wat je daarmee uitspaart gewoon lekker geven aan een goed doel.
Ik vind het goed, ik vind het leuk, ik geniet ervan, en luister en volg de hele boel via radio en internet. Ik ga er zelf niet heen om te koekeloeren. Maar het is gewoon tof dat dit zo gaat. Er wordt zoveel geld opgehaald.
En.. ik vind het normaal dat je (meer) geld geeft als mensen er iets voor doen. Als er iemand met een accordeon zit en niet speelt geef je dan geld? Nee, waarschijnlijk niet. Maar als hij speelt denk je er nog eens over na. Hij doet er iets voor, dus kun je eventueel iets terug doen.
Het is bovendien niet verplicht om te geven, om te kijken, om te luisteren enzovoort. Ik ben met je eens, Kees, dat niet alle mediauitingen even positief zijn. Maar ik heb er een hekel aan als je mensen over 1 kam scheert door te zeggen dat mensen ergens niet over nadenken tenzij het in de media is. Dat soort algemene uitspraken heb ik een vreselijke hekel aan. Spreek voor jezelf, niet voor anderen graag.

Anoniem zei

Aids in Afrika, honger in de wereld, oorlog en geweld, aardbevingslachtoffers etc. etc. etc. Srtuctureel worden deze problemen niet opgelost door finaciele injecties vanuit het rijke westen.Mensen doen graag mee aan zulke acties als deze omdat het ze zélf een goed gevoel geeft, bijna elke vereniging of bedrijf probeert zich nu te profileren. Gewoon goed doen en aardig zijn in je directe woonomgeving helpt veel meer dan deze mediacircusacties.

g.w zei

http://www.rodekruis.nl/campagne/3fm/index.html
Tegenstanders van deze "mediahype" kunnen ook via bovenstaande site rechtstreeks doneren. Misschien hebben anderen die de mening van de steller delen daar wat aan en ook Het Rode Kruis(helpt direct!).
De stelling zegt dat het een opgefokte mediahype is. Dat is ook zo,maar dat is met opzet. Dat weet ook iedereen en het is het instrument naar het doel van een zo groot mogelijke opbrengst.
Wachten op structurele oplossingen betekent miljoenen doden. Het woord :Belachelijk!: als conclusie van de steller blijft mij maar dwars zitten want je schopt daarmee alle mensen die met acties bezig zijn,de jeugd(zie ook,gerda 23:19),gevers en talloze vrijwilligers in de hoek. Het Glazen Huis brengt op een ludieke wijze heel serieus noden van anderen onder de aandacht van mensen die er al te vaak,niet bij stilstaan dat er ook ellende op de wereld bestaat.
Zelf heb ik behoorlijk malaria gehad en ben uiteindelijk(als koopvaardijer) door het Marine Hospitaal gered.Geef anderen ook die kans.Ik heb toen niet gevraagd,"Hoe komen jullie aan dat geld om mij te genezen". Het geeft mij nu wel de gelegenheid om te kunnen reageren.
(gienus)

Anoniem zei

Ik ben geen tegenstander maar heb wel kritiek. Waarom komt de massa zonder Bekende Nederlanders niet in actie? Het is een mooie show en poppekast op de G.Markt, dat wel. De postcodeloterij drijft bijvoorbeeld op begeerte. Om milionair te kunnen worden kopen mensen loten. Nu zitten drie dj's met een jaarsalaris van tegen de balkenendenorm te hongeren op de GM. Gienes, dat vind de persoon denk ik belachelijk, niet het helpen van doodzieke mensen. Show en leed zijn hier erg gekoppeld, jammer dat dit zo moet.

Kees.K zei

@Alie, nee, ik ben zeker niet de stellingnemer, ik reageer. En zes dagen niet eten is geen probleem zolang de kraan nog loopt, dat heb ik al vele malen en veel langer gedaan. Wie zegt je trouwens dat ze niet eten in die 'onzichtbare ruimtes'?? En geld geven aan doelen die ik het waard vind gaat per automatische incasso, het hele jaar door. Maar als ik iemand een trekkast hoor bespelen (ik neem aan dat je de beroerd klankenmakende roemenen bedoelt die overal in stad de ah's met hun gemiddeld onmuzikale klanken vervuilen), dan geef ik ook daar niks aan, net zo min als dat iemand een dag op z'n kop gaat staan voor het 'goede doe'. Je mag dan een vreselijke hekel hebben aan 'mensen die alles over 1 kam scheren', maar je argumenten spreken je wel tegen, je zegt zelf dat een hype zoveel meer kan doen dan gewoon gedrag via het geweten. Ook kun je begrijpen dat als ik reageer, ik voor mezelf spreek, niet voor anderen. Wel mag ik, dacht ik, zeggen dat ik het raar vind dat nu, bij wijs van spreken, heel groningen voor de bestijding van malaria is, maar het hele jaar door daar over zwijgt. Of ze daarover nadenken, dat weet ik niet, dus ik geef je daar gelijk aan, ik mag niet zeggen dat ze niet nadenken. Nadoen, zou dat een beter woord zijn? Groet'n, Kees

g.w zei

Nog even dit:

Stel dat ze €5 mln ophalen.

€ 5,- voor een muskietennet
€15,- voor een gezin met drie netten vijf jaar te beschermen tegen malaria.
€40,-zodat ze kleuters kunnen testen op malaria om daarna de zieke kinderen met medicatie te behandelen.
Hulp op heel korte termijn. Is het dat die heisa en opgefokte mediahype niet waard of je het nu belachelijk vindt of niet?
Het Glazen Huis is een instrument.
Laatdunkende opmerkingen over de DJ's zijn niet ter zake doend.