donderdag 30 juni 2016

AARDBEVINGSSCHADE (DOOR GASWINNING) IN BEIJUM (23)


"Eerst dacht ik, zal ik het wel melden? Maar andere mensen zeiden dat ik dat wel moest doen want stel dat het door een volgende beving nog erger wordt?"

De ene Beijumer zit meer bovenop de schade aan zijn huis als gevolg van gaswinning door de NAM dan de ander. De mevrouw aan de Isebrandtsheerd, waar de foto is gemaakt, kan zich de aardbeving van 2014 nog wel herinneren: "Het leek net een vrachtwagen die voorbij denderde." Maar ze ontdekte pas afgelopen december dat ze een scheur in de voorgevel van haar huis had. "Ik heb het toen gemeld en de volgende maand, in januari, is het al afgehandeld. Ik moet zeggen, het is netjes en snel afgehandeld, mensen met kleine schade in hun huis komen in een versnellingsprocedure terecht. Op maandag kwam de schade expert en eind van de week was alles gerepareerd."
Dat is snel? "Ja, de schade-expert liep nog even door de straat en zag meer van dezelfde scheuren, ik weet niet of iedereen dit gemeld heeft."

Zie de foto. de blogger is geen expert, maar hij snapt niet zo goed wat maakt dat dit kleine schade is. Mevrouw: "Er kwam een mannetje , die was een paar uur bezig en het kostte ongeveer 600 euro."

Vandaag in het nieuws, in het vervolg moet de NAM bewijzen dat schade als gevolg van gaswinning niet door hun werkzaamheden zijn veroorzaakt. Tot nu toe lag de bewijslast bij de gedupeerde. Kamp ging schoorvoetend, niet van harte, akkoord met de nieuwe bewijslast.

Ondergetekende denkt dat er verschillende huiseigenaren in Beijum wonen die zich er niet van bewust zijn dat ze schade hebben. Het zou netjes zijn als een schade-expert cq de NAM die scheuren ontdekt bij huizen waar hij niet op bezoek gaat, bij mensen in de straat zoals in dit geval bij de Beijumse in de Isebrandtsheerd, deze mensen even tipt dat ze ook in aanmerking komen voor herstel en mogelijk schadevermeerdering.

Maar dan zou de NAM een sociaal gezicht moeten tonen, iets wat er waarschijnlijk niet in zit.
Goed nieuws voor Groningers. Ze hoeven straks niet meer zelf te bewijzen in een rechtszaak dat schade aan hun huis is veroorzaakt door gaswinning. Minister Henk Kamp maakt dat begin volgend jaar mogelijk met een wetswijziging. RTL Ook met uw verhaal in deze serie? Beijumnieuws@ziggo.nl

1 opmerking:

Jan Fré Boven zei

Fijn dat het zo snel ging en dat er iemand kwam die zag dat er in de directe omgeving meer aan de hand was.