donderdag 23 juni 2016
AARDBEVINGSSCHADE (DOOR GASWINNING) IN BEIJUM (22)
"De gemeente Groningen wil ons geen inzage geven in het schaderapport."
Tot nu toe stonden uitsluitend koophuizen in Beijum met schade als gevolg van gaswinning in deze serie. De huiseigenaar(es) deed het verhaal, over de ontdekking, het melden, het eventueel aanvragen van de waardevermeerdering, etc.
Maar er is vanzelfsprekend niet alleen maar schade bij huiseigenaren in de wijk.
Zie foto links, we zien een van de meerdere scheuren in het gebouw van multifunctioneel centrum het Trefpunt aan de Beijumerweg. Het gebouw is eigendom van de gemeente Groningen. Er is iets vreemds mee. Noem het in elk geval weinig transparant, geheimzinnig. Het bestuur van het Trefpunt: "We hebben herhaaldelijk aan de gemeente Groningen gevraagd of we inzage mochten hebben in het schaderapport, dit wordt steevast geweigerd."
Dit hoeft niks te betekenen, maar geheimzinnigheid en weigeringen om inzage te krijgen in het gevoelige dossier aardbevingen door gaswinning kan de achterdocht richting de NAM, Centrum Veilig Wonen én de gemeente Groningen onnodige nieuwe voeding geven. Is er iets te verbergen?
Foto boven. De Froukemaheerd is een der woon-heerden in de wijk die het minst is getroffen door de bevingen. Volgens Jan Fré Boven heeft dat te maken met de steensoort, rode bakstenen huizen zijn kwetsbaarder op dit gebied. Een bewoonster van een huurhuis op de dijk langs de Zuidwending, Froukemaheerd, stuurde de afbeelding en schreef erbij:"Scheur zit in de schuur bij mijn woning, het is gemeld bij de Huismeesters."
Een activiteitencentrum en een huurwoning, een aanvraag voor individuele waardevermeerdering is hier niet aan de orde.
Ook met uw verhaal in deze serie? Beijumnieuws@ziggo.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Vanzelfsprekend heeft de gemeente iets te verbergen, anders zou ze immers de inzage geven die men wettelijk verplicht is te verstrekken voor iedere burger op basis van de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur). Dus mensen, dien gewoon een officieel WOB-verzoek in. Vraag, en U zal Gegeven (moeten) Worden
Johan, er zijn harde stenen en zachte stenen. Relatief lichte en relatief zware. De rode die in Beijum veel zijn toegepast, zijn relatief zacht, licht en bros. De gele, zoals bij jou in de Froukemaheerd, zijn zwaarder en harder. Aan de Mudaheerd zijn harde donkere stenen toegepast. Daar is zo te zien veel minder schade dan in de aangrenzende Bekemaheerd/Kremersheerd met de rode steen.
Aam de Bentismaheerd is ook veel rode steen, vergelijkbaar met de Kremersheerd. Ook daar veel waarschijnlijke schade.
Het zit niet in de kleur. Wel in de samenstelling van de steen. Een straatklinker kan veel meer hebben dan een kalkzandsteen.
En het mooiste komt nog: de sterkte van een muur wordt ook nog eens bepaald door hoe de stenen aan elkaar zijn gezet. Daar kun je hier wat over lezen: http://wetenschap.infonu.nl/techniek/114333-belasting-opnamecapaciteit-metselwerk-kalkzandsteen-beton.html
De gemeente houdt vooral ook informatie achter omdat zoiets exact in de scheur van de NAM is. We weten immers dat overheden tegenwoordig corrupt tot op het bot zijn.
Een reactie posten