maandag 13 juni 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (12)


Geef inbrekers geen kans.


De vakantieperiode is weer in zicht en vaak is dit een aangename bijkomstigheid voor inbrekers. Zij slaan juist vaak dan hun slag. Massaal kunnen ze immers op divers social media vinden wie er op vakantie gaat of is. Een koud kunstje…

Ook buiten deze periode is er genoeg overlast, dit hoeft natuurlijk niet perse inbraak te zijn. Er zijn genoeg verschillende situaties te bedenken, die verdacht lijken. Wat zou het dan toch fijn zijn als we in elke wijk een buurtpreventieteam zouden hebben.

Een buurtpreventieteam is een groep mensen, die via een Whats-App alarm verdachte situaties kunnen doorgeven. Eerst waarschuwen de bewoners de politie, waarna een signalement of situatie via de groep verspreid kan worden. De politie ontvangt deze Whats-App berichtjes ook. Al deze extra ogen en oren, helpen de politie dus de wijken veiliger te houden.

De deelnemers behoren de WhatsApp-groep volgens de SAAR-afkorting gebruiken:

S = Signaleer
A = Alarmeer 112
A = App om uw waarschuwing te maken aan de buurt
R = Reageer: door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en de persoon aan te spreken.

De politie komt alleen in actie via een melding bij 112 of 0900-8844. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten of 112 al gebeld is!

Pas altijd op! Denk aan je eigen veiligheid. Deze hoort altijd voorop te staan.

Zo zijn er zelfs al verkeersborden verkrijgbaar, die in de wijk geplaatst kunnen worden. Alleen deze borden schijnen al af te schrikken. Met deze zogeheten WhatsApp-borden maak je mensen die minder goede bedoelingen hebben in één klap duidelijk dat jouw buurt meedoet aan een WhatsApp buurtpreventieteam.

Ik persoonlijk vind zo’n app wel handig. Hoe vaak lees je niet dat mensen in hun enthousiasme hun geplande vakantie op social media plaatsen. De tijdstippen er ook nog open en bloot bij zetten. Daarbij dan ook nog leuke vakantiekiekjes verspreidend om aan iedereen te laten zien, hoe geweldig hun vakantie wel niet is. Stel nu dan eens dat er iets verdachts bij je huis zou plaats vinden, dan is het toch een fijn idee dat er buurtbewoners zijn die dit toch enigszins in de gaten houden?

Heeft Beijum al zo’n app? Hier in Lewenborg zou ik het zo niet weten. Dit ga ik natuurlijk nog wel even uitzoeken. Ook wil ik er voor gaan pleiten dat elke wijk zo’n buurtapp gaat krijgen.
Wat vinden jullie van zo’n buurt app?

Let wel op een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Whatsapp is dus niet alleen voor de gezellige contacten, maar zeker ook als beschermer van huis en haard.


2016©Vlindertje73

1 opmerking:

Bert zei

In lewenborg is er een, zie ook: http://wabp.nl/, weet uiteraard niet hoe actief het is.