maandag 27 juni 2016

MAANDAGOCHTEND (279)


Wat mankeert die Humberto Tan toch? Verdient hij soms niet genoeg? Krijgt hij niet genoeg aandacht? Op verschillende plekken in de wijk staat hij met z'n glimmende en gladde (in dubbel opzicht) kop op billboards een loterij aan te prijzen die hebzucht bij mensen op moet wekken (verpakt als goed doel).

Welkom op deze laatste maandagochtend in juni 2016. De vakantieperiode nadert, en redelijk wat Beijumers zullen er over een paar weken weer op uit trekken om afstand te nemen, op te laden en te ontspannen.
Veel gezinnen met kinderen in de wijk kunnen niet op vakantie i.v.m. de financiële armslag, met een beetje mazzel kunnen ze meedoen aan de Beijumer Spijker- en Spelweek in augustus.

Mijnheer 'fris en fruitig', showpik en ijdeluit Humberto Tan, leeft in een andere wereld dan de 'gewone man.' Wat valt dat kleffe loterij-gedoe van deze man toch tegen. Hij heeft een redelijk goede talk-show, komt sympathiek over en heeft vast een prima inkomen, en toch moet hij zich ook nog zo nodig als uithangbord voor een postcodeloterij-organisatie neerzetten.

Zie foto boven, van een billboard in de Froukemaheerd gemaakt. Hoe vaak zal mijnheer Tan zijn 'spontane en blijde' blik hebben moeten oefenen? En die quasi winnaars uiterst links en rechts op de afbeelding, hoe vaak hebben die moeten 'juichen' tot dat het verkoopbaar en aantoonbaar overkwam?

Humberto Tan is met de 'vrolijke en vrijgevige dame' rechts, en nog steeds op bovenstaande afbeelding, vast overal welkom in Nederland. En ook in Beijum. Niet om wie hij is. Maar louter als brenger van een zak met geld. Hij heeft alleen maar een instrumentele rol in deze. Hij degradeert zichzelf tot lul. Hoe rijkdom en armoede hand in hand kunnen gaan. En hoe de façade van populair zijn en glamour genadeloos wordt doorgeprikt.

Tijdens het maken van de (nog steeds bovenste) foto passeerde een Beijumse: "Dat die man dat nodig heeft, wat verlaagt ie zichzelf toch."

De realiteit van de eenvoudige wijk Beijum zien we op de rechter en linker afbeelding. Wat een contrast, de eventuele status van miljonair en een glamourboy met een kringloopwinkel aan de Claremaheerd. De naakte poppen zijn afgelopen week aangekleed.

De laatste week van juni is begonnen. Laat je verleiden door miljonair en glamourboy Humberto Tan. Of schaf je tweedehands kleding aan in de kringloopwinkel op Beijum Oost.

Een prettige week toegewenst. Geld is gemakkelijk. Maar het maakt nog steeds niet gelukkig. Of zoals iemand ooit opmerkte:
Als je gezond bent kun je meerdere doelen hebben, waaronder miljonair worden. Als je ernstig ziek bent heb je maar één doel...., hoe word ik weer gezond? 

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Vrijdag 1 juli a.s. gaat de kringloopwinkel bij Plein Oost officieel open. Tien jaar nadat woningcorporatie Patrimonium de flats en winkels op Plein Oost van een andere Groningse corporatie heeft overgenomen lijkt hier eindelijk 's wat moois te gebeuren. Maar het blijft voorshands onvoldoende om het negatieve tij in Beijum Oost te keren, zoveel mag wel gezegd worden. De basisschool die niemand wilde dicht, het welzijnswerk uit de bibliotheek verhuisd naar West, nog jaren geen Innersdijk verpleeghuis terug en vage plannen over een Derdengebouw met huurflats van Zinn en Patrimonium. en daar overheen nog de aardbevingen.

Anoniem zei

Gewoon een mooi wandelparkje van maken en verder uitsluitend als woonfunctie gebruiken. Niet weer in nieuwe treurig aflopende initiatieven laten wegkwijnen dat plan oost

Anoniem zei

Gelukkig is er plek voor twee kleding kringloop winkels in Beijum.
T ruilwinkeltje Isebrandtsheerd 96 bestaat al 5 jaar en loopt bijzonder goed.
Zelfs mooie overhemden voor heren zoals Humberto Tan.

Anoniem zei

Spreekt vanzelf dat op alle andere plaatsen dan Plein Oost, zoals bijv aan de Isebrandtsheerd initiatieven als kringloopwinkels goed draaien. Aan Plein Oost gaat het echter weer een tragedie worden. Kwestie van natuurwetten, dat weet iedereen inmiddels behalve een paar hardleerse onnozele types.

Anoniem zei

Wat is de reden, oorzaak van het gedoemd tot mislukken van willekeurig welk iniatief, activiteit aan Plein Oost, volgens de analyse van Anoniem 11.57 uur? En valt aan deze oorzaak nog wat te doen, of is het beter het gebouwde te slopen en de grond terug te geven aan de boeren?

Anoniem zei

Er zijn geen oorzaken, het is een gegeven dat alles behalve Wonen in plan oost tot mislukken gedoemd is. Soms kunnen we maar gewoon beter accepteren dat 's avonds de zon ondergaat en dat ie 's ochtends weer opkomt. Kennelijk hebben de meeste beleidsmakers toch nog steeds een mindset van "kom niet met bewijzen van het tegendeel zolang wij nog steeds iets anders hadden besloten". Zóó triest.