dinsdag 28 juni 2016

EERSTE FIETSECODUCT IN BEBOUWDE KOM GEOPEND (MEEDENPAD)

Foto van RingGroningen

"Dit is van grote betekenis voor de stadsfauna. Stadsecoduct Meedenpad, over de oostelijke ring, over de oostelijke ring, is de eerste in Nederland binnen de bebouwde kom."

Aldus twee citaten in het onderstaande artikel in Dagblad van het Noorden van vandaag. Tegen half zes vanmiddag was er een klein feestje bij fietsecoduct Meeedenpad. Wethouder Mattias Gijsbertsen zal zich als GroenLinks-man in z'n element hebben gevoeld bij het groene fietsecoduct. Hij kwam hoogstspersoonlijk een ecotafel openen bij ecoduct Meedenpad.

Ring Groningen zette bovenstaande afbeelding op Twitter en schreef erbij: Wethouder Gijsbertsen opent prachtige natuurtafel bij ecoduct Meedenpad bij Ring oost.

Gijsbertsen kwam tegen half zes bij het ecoduct aan, een tijdstip waarop ondergetekende andere plannen had. Om 17.00 uur passeerde hij het ecoduct en zag de vijf heren bij het bord 'Ecoduct Meedenpad' staan, zie afbeelding links.
Links, met wit shirt zien we

Naast het ecoduct lagen boomstronken te wachten op...? Zie afbeelding rechts, aanvullende informatie is welkom.

Foto Ring Groningen op Twitter....De nieuwe ecotafel met bankje bij Meedenpad
Het staat ondergetekende met zekerheid bij dat het fietsecoduct over de oostelijke ring ter hoogte van de Stadsweg er eerder lag. En die ligt ook in de bebouwde kom....Maar dat terzijde.

Hoe lag fietsbrug Meedenpad er anderhalf jaar geleden nog bij? Zie dit bericht.
Een ecoductecopassagewildwisselnatuurbrugdierenviaduct of wildviaduct is een viaduct waarbij (meestal) de bovenste laag gereserveerd is om dieren een weg te laten kruisen. In Nederland zijn ecoducten onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, bedoeld om de biodiversiteit te bevorderen. Het ecoduct wordt zo natuurlijk mogelijk ingericht om zo een ongestoorde wildpassage mogelijk te maken. Wikipedia.org/wiki/Ecoduct

2 opmerkingen:

Jan Fré Boven zei

Ik vind het geldverspilling eerste klas (waarschijnlijk best zinvol op de Veluwe en in "natuurlijke" omgevingen in Drenthe zoals net voorbij Beilen). Bovendien was het helemaal niet af (nu wel??). Dieren hebben de mogelijkheid om op heel veel andere plaatsen over te steken dan bij het ecoduct (dus waarom zouden ze dat niet doen) om dan alsnog aangereden te worden.
Hoezo? Er stond (tenzij dat dit inmiddels is aangepast) een week of drie geleden nog geen gaas op de dijk aan de noordzijde van het ecoduct. Voor de zuidzijde gold hetzelfde.

Over veilig oversteken:
Aan het zwembad bij de oversteek afslag Beijum Zuid is volgens mij nog niets gedaan. Uiteraard is men wezen kijken. Over het algemeen helpt kijken niets. Er moet ook iets worden gedaan. Muisje steek uiteraard ondergronds over (doen ze liever dan in een lichte omgeving). Komt aan de zuidkant bij een zwembad terecht en dreigt daar dan te verdrinken.

Als het weer wat is opgeklaard, zal ik eens kijken of mijn betoog nog klopt. Zo niet, dan komt er een nieuwe reactie.

Jan Fré Boven zei

De afrastering bij zowel de overgang Stadsweg als het Meedenpad ontbreekt, waardoor dieren volop de gelegenheid hebben om de "ecoducten" te missen. Ga er eens uit en kijk zelf.