donderdag 9 juni 2016

AARDBEVINGSSCHADE (DOOR GASWINNING) IN BEIJUM (20)

Boven het raam...voorgevel...

"We kregen naar aanleiding van onze schademelding, nadat er iemand was geweest om die te beoordelen, een mail van het CWV dat de scheuren in ons huis niet als aardbevingsschade werden aangemerkt. We hebben een pittige mail teruggestuurd. De volgende dag kregen we bericht dat de aardbevingsschade toch wel werd toegekend."

Bij de voordeur
De blogger krijgt naar aanleiding van interviews met Beijumers die schade aan hun huizen hebben als gevolg van gaswinning door de NAM soms het gevoel dat het Centrum Veilig Wonen niet alleen taxateurs in dienst heeft genomen, maar ook goochelaars.

Op zolder..., klik groter
Eergisteren stond een apart verhaal op de site van het Dagblad. Scheuren in een woning aan de Framaheerd werden niet aangemerkt als bevingsschade. Nee, het afbreken en plaatsen van het nieuwe viaduct over Ring Oost was daar debet aan. Vandaag in de papieren Dagblad...., zie helemaal beneden.

Nieuwsgierig fietste de blogger gisteren door de Framaheerd. Even aanbellen: hebt u ook schade als gevolg van gaswinning? "Komt u binnenkort maar even weer, maar ga vooral vast naar die, die en die buurtbewonesr, die hebben ook allemaal schade."

Zo gezegd zo gedaan. Bewoonster deed open. "Ja, we waren tijdens de aardbeving in augustus 2014 op vakantie. Toen we terugkwamen lag er een beetje stukadoor-werk op de vloer. Via buren begrepen we wat er gebeurd was. We hebben de schade gemeld en de taxateur kwam langs. Erg raar dat onze schademelding eerst werd afgewezen en dat dit als gevolg van een pittige mail een dag later alsnog toch wel is toegekend."

Stel dat de bewoners geen pittige mail hadden gestuurd. Dan waren ze met een kluitje het NAM-riet ingestuurd.
Het riekt naar corruptie en vals spel van het CWV. Groningers konden wel eens gegronde redenen hebben om de Nederlandse Aardoliemaatschappij en het Centrum Veilig Wonen diep te wantrouwen.

Genoemde instanties zijn er klaarblijkelijk niet voor gedupeerde bewoners uit de provincie en uit de stad, ze (dis)functioneren puur en alleen voor het eigen belang en voor het eigen geld.

Hoeveel schade had u mevrouw? "Net geen duizend euro. We kunnen geen aanspraak doen op waardevermeerdering. Was het bedrag maar iets hoger geweest. We hebben er voor gekozen om het toegekende bedrag te innen, we laten de scheuren (foto's, JF) zelf repareren."

Ook met uw verhaal op Beijumnieuws? Beijumnieuws@ziggo.nl

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ongelooflijk dit, als je geen protest aantekent ben je dus de Sjaak.

Jan Fré Boven zei

Er zijn heel veel factoren die mee spelen. Is er een klik tussen de "expert" en de bewoner, is de "expert" wat meegaander, is de bewoner goed gebekt/mondig en zo zijn er allicht nog de nodige dingen te bedenken.