vrijdag 17 juni 2016

EEN BOOM VOL BIJEN IN DE GODEKENHEERD"Ik vertrouwde het niet meer en heb er achteraan gebeld. Er zaten zoveel bijen in de boom, het was gewoon bedreigend. De brandweer wou niet komen en daarom zijn twee imkers ingeschakeld."

Begin gisteravond. Omwonenden van het pleintje aan de Godekenheerd waren in afwachting van de imkers. Er staan drie bomen in rij in genoemde heerd, een ervan zat zwaar bevolkt met zoemende bijen.
"Er kunnen elk moment imkers komen." De blogger had geen tijd om daar op gaan zitten te wachten.

Er zijn altijd lezers en lezeressen die bijspringen.
Lezeres Mirella, woonachtig in de Godekenheerd, mailde de afbeeldingen die we zien. Imkers gingen aan de slag om de boom bij-vrij te maken.

Het schijnt voor te kunnen komen. Een zwerm bijen in een boom in je straat. Lezen we op Bijenhouders.nl
Van mei tot juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van een volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met een koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. 
Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm vaak een tussenstop en vormen een klont bijen aan een boom, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen.
Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om te steken en zeker niet als er geen honingvoorraad te verdedigen valt.

Neem afstand tot een zwerm en laat het geheel met rust.

Bijenhouders helpen u graag van de zwerm af. Op verzoek komen ze de zwerm scheppen en nemen hem mee om het volkje in een kast of korf onder te brengen. Het kan zijn dat ze een kleine vergoeding vragen voor hun werk.
Naar verluidt is het weer rustig in de boom aan de Goedekenheerd.

1 opmerking:

mirella zei

Hoi johan waarschijnlijk is de koningin blijven zitten dus er is weer een nieuwe kluit ontstaan op afwachting van reactie van de imker komen ze vandaag nog weer even langs om te kijken wat er nu moet gebeuren ik hou je op de hoogte groetjes