maandag 6 juni 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (11)


Hoe (on)terecht zijn de stempels die gedrukt worden op adhd kinderen?

Je hebt tegenwoordig naar mijn idee te snel, dat mensen stempels drukken op hun kinderen. Dat word maar vol gestouwd met pillen, niet gezond lijkt mij, om ze maar rustig te houden. Laat een kind toch gewoon kind zijn…

Het is wat hoor om nu al als kind zijnde, een zware rugzak te moeten dragen. Overal word er gelijk een stempel op je gedrukt. Hoe moet zo’n kind zich dan wel niet voelen? Vroeger hadden we al die stempels toch ook niet. Ik kan me er best kwaad om maken. We hebben het wel over een kind hé! Oke, een kind met weliswaar adhd, maar is hij er anders om? Nee toch, het is gewoon een kind die allerlei kanten op stuitert of juist niet…

Vandaag werd mij op eens iets heel duidelijk. Tony kwam bij mij op bezoek, hij draagt een rugzakje, zoals in deze tegenwoordige tijd heel normaal lijkt te zijn. Alleen dat kind voelt zich soms totaal niet begrepen. Dat doet mij als kinderloos individu erg pijn.

Tony toverde gelijk al een glimlach op mijn gezicht, bij zijn binnenkomst. Hij ging zitten en ging vervolgens een spelletje op zijn telefoon doen, hoe het heette? Al sla je me dood, ik zou het niet meer weten. Leuk was het wel…. hij slingerde de telefoon met zijn handen in allerlei vreemde bochten en ik…. Ik lag dubbel van het lachen. ‘Mijn hemel,’ vroeg ik, ‘wat ben je wel niet allemaal aan het doen?’ ‘Ik ben ‘bike race’ aan het spelen,’ zei hij. Hmm ok, dacht ik, ziet er leuk uit en kreeg gewoon energie van hem.

Zo besloot ik om Tony zelf eens te vragen hoe hij over zijn stempeltje dacht. Ik vroeg aan hem of dat wanneer hij met drukke mensen omging, zelf ook drukker werd. En wat er gebeurde wanneer hij met rustige mensen omging.
Zijn antwoord was klaar helder. Als hij met drukke mensen omging, werd hij zelf steeds drukker en bij rustige mensen zakte zijn drukke gedrag al snel weer tot normale porties, aldus zijn eigen woorden.
Hij reageert dus sterk op andere mensen. Net als ik dus… besef ik mij net.

Ik vind dat ieder kind gewoon kind moet kunnen zijn, met of zonder stempel. Het is gewoon een kind en ieder kind is wel eens druk en ieder kind is weleens stil.

Heb ik nou ook adhd?

2016©Vlindertje73

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Nee hoor Vlindertje, je hebt gelukkig alleen maar wmbp (Weg-Met-Big-Pharma syndroom).

Willem Jan zei

Leuk verhaal hoor!! Als ik het nieuws goed heb gevolgd heeft de 'uitvinder' van ADHD, ik meen een psychiater, vlak voor zijn sterven zelfs verklaard dat het fenomeen eigenlijk helemaal niet bestaat. Wat moet je daar nu mee?