maandag 8 mei 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (51)


Beschaving…

Wat is beschaving ook al weer? Het is volgens mij een woord, wat al heel lang niet meer voorkomt in ons land. Helaas voor ons, want het is toch een normaal woord. Het beschaafde gedrag ontbreekt nogal eens geloof ik, aangezien het woord heus in het woordenboek staat. Het hoort dus heel normaal te zijn om van andermans spullen af te blijven.

Op rtv-noord las ik dat er banden, inclusief de velgen onder een auto vandaan gejat waren. Sorry, eigenaar van de auto, ik schoot er een halve seconde van in de lach. Meteen erop dacht ik, het moet toch een raar gezicht zijn als je in je auto wilt stappen waar geen banden meer onder zitten. Ik neem aan dat er ook woede bij kwam te kijken. Niet zó gek natuurlijk… zeker niet als je bedenkt wat je zal doen als je in je eigen huis een inbreker zou betrappen. Denk je even na? Voor je het weet, word je van slachtoffer om geswitcht tot dader. Werkelijk te zot voor woorden in dit land, waar het tuig nog de hand boven het hoofd gehouden wordt ook. Het idee, dat er mensen door je huis hebben lopen snuffelen, is niet té doen. Daar is een gejatte autoband niets bij, tegenwoordig zijn de tuinmeubels, planten, kabouters en al het andere los staande dingen niet eens meer veilig in je eigen tuin. Huis, tuin of auto, de inbrekers deinzen nergens meer voor terug.

Laatst sprak ik een vriend van hier even verderop en vol verontwaardiging vertelde hij dat zijn kratje bier uit de tuin was gejat. ‘Ah, dus daarom ging je hond zo te keer?’ vroeg ik. Mazzel voor de bierdief, want de hond is niet de makkelijkste in zijn soort. ‘Heb jij nog een paar biertjes voor mij?’ vroeg hij. Uiteraard had ik die wel, koud uit de koelkast. Ik zet geen bier in de tuin namelijk, wetende en de mens steeds minder vertrouwend, dat het in zucht weg kan zijn. Het hoeft er niet eens donker voor te wezen… Ja, zuchten moet ik er van.

Een tijdje geleden zag ik een artikel over een buienradar voor inbraken in de NRC. Een buienradar laat mij gelijk denken aan het weerbericht, dus met enige verbazing las ik het artikel even vluchtig door. Zo blijkt eruit dat deze buienradar het resultaat is van een heleboel data samenvoegen en daaruit een conclusie trekken. Deloitte onderzocht dit verder en kwam tot merkwaardige resultaten. Het feit is dat de buienradar, inbraken kan gaan voorspellen. De ene inbraak, lokt de andere namelijk uit… Lijkt mij een duidelijke waarschuwing.

Heb je op de buienradar voor het weer gekeken en denk je dat de barbecue aan kan? Vergeet dan niet deze na afloop binnen te zetten, net als je kratje bier.

2017©Vlindertje73
Wil je meer van mij lezen dan alleen deze column? Klik hier!

Geen opmerkingen: