woensdag 31 mei 2017

BEIJUMBORG (70)


Zwemmen

Nederland is een waterrijk land, en als oprechte Kreeft (geboren op 22 juni) houd ik erg van water, dus wat dat betreft voel ik me wel thuis in ons land. Ook Beijum kent veel open water, maar eigenlijk heb ik nog nooit in dat Beijumse water gezwommen. Ook niet in het Zilvermeer, dat de dichtstbijzijnde zwemgelegenheid biedt (buiten Kardinge natuurlijk). Eerlijk gezegd vertrouw ik dat Zilvermeer voor geen meter. Eén van mijn kinderen zwom er ooit in, en kwam behoorlijk ziek thuis. Blauwalg? Het schijnt er vaak voor te komen.

Maar hoe zit het nou in de maren achter Beijum, in het Kardingerbos? En zou je in het Boterdiep kunnen zwemmen? Hoe schoon is daar het water? Wordt er geen riool op geloosd? Er liggen veel woonboten in, en ik heb geen idee hoe die hun afvalwater kwijt raken.  Nou: voorlopig gebruik ik dat maar als viswater, als mijn a.s. schoonzoon me eens mee wil nemen om een voorntje of zo te vangen.

In de buurt van Groningen zwem ik vaak (en graag) in de Hoornse Plas. Het meer heeft voor- en nadelen. Eén van de voordelen is dat het in het deel met de zogenaamde ‘vrije recreatie’  lekker rustig is: geen blèrende kinderen, geen lawaai van radio’s of andere muziekdragers….alleen maar fluitende vogels en (meestal) gedempt pratende mensen. Lekker, vooral als ik doordeweek eens een middag vrij neem en de zon goed schijnt. Nadeel is dat het water er vol met wier zit: dat groeit daar in complete wouden op de boden, en ook al wordt er vaak gemaaid, toch blijft dat wier het echte zwemmen vaak belemmeren. 

Nee: dan de zee! Als het even kan zwem ik in zee: niet ver (altijd met je voeten op de bodem kunnen komen, heb ik geleerd), maar wel veel. De Waddenzee heb ik zelfs eens in mei bezwommen – tien graden was het water toen! En een week of wat geleden lag ik in de Middellandse Zee, waar het water ook nog niet warmer was dan 15 graden. Een beschermend vetlaagje houdt me warm genoeg…..

Laten we hopen dat we de komende maanden weer veel in en om het water mogen doorbrengen. Dat betekent namelijk dat we een mooie zomer hebben, en omdat ik niet vóór september op vakantie naar het diepe zuiden ga, is dat wel een echte wens van me…..

Han Borg

Geen opmerkingen: