dinsdag 30 mei 2017

UIT DE OUDE DOOS (331)


Die foto van de koeien, die had overal gemaakt kunnen worden. Hoort de blogger de lezer als het ware denken.
Dat klopt, er is totaal geen link met Beijum zichtbaar. 

Maar toch is het een feit dat op de plek waar de koeien in het gras graasden, met een oer-Hollandse lucht boven hen, dat daar de woonwijk Beijum is gebouwd. Zie foto links.

Zo te zien was het voorjaar of zomer, ondergetekende heeft geen idee of er veel tijdsverschil tussen de bovenste en linker afbeelding zit.

Foto boven, de koeien zijn niet meer in beeld, of ze zijn verdwenen, en de voorbereidingen van de graaf- en bouwwerkzaamheden konden beginnen.

Wat die stapel stenen daar doet is niet duidelijk, het houten hek moest blijkbaar voorkomen dat koeien de oversteek naar een ander weiland-perceel zouden kunnen maken.

Of de boerderij die gedeeltelijk achter het hek zichtbaar is bij het gezondheidscentrum aan de Emingaheerd stond, is ook niet bekend. Zie deze foto, vlakbij de Heerdstee.

Beijumnieuws@ziggo.nl

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Dag Johan,

Wat betreft jouw laatste zin: oud-schoolmeester Michel van De Heerdstee heeft dit erkend bij dit bericht van twee weken geleden:

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2017/05/uit-de-oude-doos-329.html

Het was de boerderij van J. de Jager.


Over foto 331 moet ik nog nadenken. De boerenwoning van foto 329 was naar het westen gericht (de Beijumerweg door de Grevingaheerd). Ik mis bij 331 de andere boerderijen langs de Beijumerweg.

Ik denk bij nader inzien dat het de voormalige boerderij aan de Beijumerweg 17 is (waar nu het Trefpunt staat). Kijk maar naar de daken en het tussenstuk (de hals). Zie de foto op pagina 77 van het Beijumboek (eerste druk, 2012).

Kees Huizenga zei

Zie verder:

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2010/10/uit-de-oude-doos-35.html

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2014/03/uit-de-oude-doos-196.html

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2016/10/uit-de-oude-doos-301.html