maandag 15 mei 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (52)


Groot en machtig.

Het is weer eens wat anders. Wat tof zeg! Ik had na het lezen van dit artikel gelijk al een grijns van oor tot oor op mijn gezicht. Meteen zag ik mijzelf als kind zijnde van een jaar of veertien terug op mijn netvlies. Man oh man, wat voelde ik mij toen machtig in die cabine van een heuse Fendt tractor.

 Langzaam aan mocht ik er steeds vaker mee rijden, op het land en op het terrein weliswaar. De openbare weg was uit den boze. Op een keer waren we met ons allen op het land, hooi aan het laden. De stapel werd steeds hoger en hoger en ik voelde mij als bestuurster van de tractor zo ongeveer als een koningin. Bij van het land afrijden, nam ik iets te krap de bocht en helaas rolden de strobalen er voor een groot deel af. De boer en zijn personeel, gewoon jongens uit het dorp vloekten dat het een lieve lust was. Ik heb dit nog jaren moeten aan horen. Net als dat de aardappelkisten die door een verkeerde manoeuvre van de heftruckvorken omvielen en er misschien wel duizenden aardappels over de vloer rolden in de schuur. Oeps, toen kreeg ik een heus tractor en heftruck rij verbod. Alleen de koeien en de kalfjes waren hier blij mee, want die kregen vanaf dat moment weer de aandacht die ze van mij gewend waren. Een kalfje uitlaten, ooit weleens gedaan?

Goed, dat was een stukje over mijn jeugd. Het artikel waar ik zo om moest grijnzen ging over, dat er een jongen van zestien zo trots was op zijn tractorrijbewijs en nu niet meer per fiets naar school hoefde door weer en wind. Nee, nu lekker droog in de cabine van een tractor waar hij eindelijk zelf op mag rijden en ook op de openbare weg. Wat zal hij zich net als ik vroeger, groot en machtig voelen. Van het ene dorp zo’n twintig kilometer rijden over de wegen naar zijn school. Met een tractor heb je de hele weg nodig en dit vaak tot ergernis van de automobilist. Altijd net als je haast hebt, rijd je er weer eens achter en kun je niet voorbij zo’n joekel van een tractor komen.

Herken je deze ergernis? Bedenk dan dat deze jongen gewoon naar school moet. Zie je een tractor met een aanhanger of iets anders, dan doet deze beste man zijn werk. Je weet wel, zorgen dat wij aardappels en groente in de winkel kunnen kopen… Heb wat meer geduld, of ga wat eerder van huis.
Ergeren is sowieso niet goed voor je gezondheid. Haal diep adem en geniet van de omgeving om je heen. De natuur kan zo mooi zijn en dat zie je niet als je met 80 km per uur over de weg scheurt, dat zie je wel als je achter die tractor rijdt die maximaal 40 km per uur rijd over dat ene lange landweggetje.

Ik vind het stoer van die jongen en zie in gedachten al een hele stoet jeugd op de tractor naar school gaan, in plaats van twee aan twee in de rij achter elkaar door weer en wind, trappend op de fietspedalen.

2017©Vlindertje73

Wil je meer van mij lezen dan alleen deze column? Klik hier!

Geen opmerkingen: