maandag 29 mei 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (54)


 Ga jij ook op de loop voor een wesp?
Als de dood ben ik voor die geel, zwart gestreepte beestjes met zo’n steekwapen aan hun kont. In mijn tuin heb ik op elke schutting een pepermuntje liggen. Op verschillende plekken heb ik lekkere honing voor ze opgehangen. Op de tuintafel ligt een halve citroen, waar ik kruidnagels heb in geprikt. Later op de avond brand er op diezelfde tuintafel een gezellig vuurtje van gemalen koffie. Zo laten die prikkelbare beestjes mij redelijk met rust. Schijnbaar heb ik lekker bloed of zo, want de neefjes moeten mij ook altijd hebben. Sinds ik mijn kater naar buiten laat, is het ietsje minder. Hij vindt alle beestjes lekker en ik hoop met heel mijn hart dat hij de zwart geel gestreepte wél met rust laat.

Volgens het laatste nieuws kunnen we deze zomer een heuse wespenplaag verwachten. Er zijn veel meer koninginnen actief dan ooit, zo krijgen we wel vier keer meer wespen dan normaal. Dit is niet te hopen zeg. Ik denk dat we allemaal wel weten dat het nuttige beestjes zijn voor de natuur. Zij brengen namelijk het stuifmeel van de planten en fruitbomen over en produceren honing. Hierom mogen wij ze dus niet massaal uitroeien, anders hebben we straks geen fruit en honing meer. 
Het doet mij echter wel gelijk denken aan al die mensen die allergisch voor wespen zijn. Deze mensen die zonder een spuit de deur niet uit kunnen, want als ze geprikt worden moeten ze zichzelf dat goedje toedienen en dan alsnog binnen een half uur bij een dokter of ziekenhuis zijn om zich te laten behandelen. Naar mijn idee ben ik er zelf niet allergisch voor, wel krijg ik er enorme bulten van. Een kennis van mij die dus wel allergisch is heeft ooit eens een sprint over een terras genomen, compleet in paniek door een wesp. Onder het rennen, vielen er verschillende glazen en zelfs tafels omver. De uitbater was niet blij met hem. Alle schade is toen netjes vergoed, ook de mensen op het terras kregen een nieuw drankje. Hij schaamde zich dood. Kun je nagaan wat zo’n wesp te weeg kan brengen.
Hiermee wil ik zeggen, dat als er werkelijk een heftige uitbraak van wespen komt deze zomer dat wij dan met z’n allen in de ban zijn van dat kleine beestje. Absurd toch? Nergens meer veilig en ontspannen kunnen zitten op een terrasje bijvoorbeeld, want voor je het weet vliegen er wespen of hysterische mensen om je heen. Ik zou zeggen gebruik de bovenstaande tips, het enige nadeel van de koffie te branden is dat je zin krijgt in een kopje koffie. Als je dan net hebt gebarbecued is dat geen straf toch? Later op de avond gezellig de vuurkorf aan. We laten ons toch zeker niet kisten door dat zwart-geel gestreepte beestje? 

We geven ze gewoon wat zoetigheid aan één kant van de tuin of terras waar je zelf niet komt, of gewoon rondom zoals ik doe. De wespen zijn dan blij met de zoetigheid om te eten en wij zijn blij met onze rust.
Hoe ga jij dit wespen probleem aanpakken deze zomer?
2017©Vlindertje73

Wil je meer van mij lezen dan alleen deze column? Klik hier!

1 opmerking:

An zei

Volgens mij is Vlindertje een beetje in de war. Bijen zorgen voor het bestuiven van planten en fruitbomen en produceren honing. Wespen zijn er om insecten op te eten en te verjagen die er voor zorgen dat dit belemmerd wordt. Wespen hebben dus wel een nuttige functie, maar in grote getale zijn ze ons ook tot last. Ze komen af op zoetigheid. Zorg dus dat je geen ijsjes, ranja, frisdrank e.d. op tafel zet. Bijen komen daar niet op af. Die steken je ook veel minder snel dan wespen. Bijen gaan namelijk dood na een steek, een wesp niet.