maandag 15 mei 2017

KOOLZAAD LANGS DE ZUIDWENDING IN BEIJUMLangs de smalle uitloper van het kanaal door Beijum, in de volksmond Zuidwending genoemd, groeit momenteel naast veel fluitenkruid ook geel koolzaad. Zie afbeeldingen. Links ligt de Hylkemaheerd, rechts over het kanaal de Nijensteinheerd.
Op de bovenste afbeelding zien we een dame en een heer plus een hond een boeketje mee naar huis nemen. "Staat mooi in de kamer."
En gelijk hebben ze. Eigenaardig, internet meldt dat koolzaad weer in Nederland, met name in de provincie Groningen, wordt verbouwd. Ik Beijum groeit het mooie gele spul gewoon langs de waterkant. Foto's zijn gistermiddag gemaakt.
Een dezer dagen op Beijumnieuws, in Beijum woont een jongedame die zich gaat toeleggen op het vervaardigen van kaarsen uit....koolzaad.
Koolzaad (Brassica napus) is een eenjarige plant met gele bloemen die sinds kort weer in Nederland wordt verbouwd. Koolzaad is een gewas dat vroeger veel werd geteeld in met name de provincie Groningen. Koolzaad is dus geen nieuw gewas, maar meer een herintroductie!
Nederland op z'n mooist
Elk jaar opnieuw veranderen de akkers in Nederland vanaf half april tot eind mei in prachtige heldergele velden. Het koolzaad wordt in juli geoogst. De gemiddelde koolzaadopbrengst per hectare ligt in Nederland tussen de 4000 en 5000 kilo.
LEES HIER

Geen opmerkingen: